Evo kompletnih, konkretnih recepata za sva četiri slavska jela koja možeš pripremiti za 2 sata – sa tačnim merama i koracima.

Organizacija vremena (2 sata):

Vreme Aktivnost

0-15 min Priprema meze i podgrevanje rerne
15-25 min Priprema smese za rolat
25-40 min Pečenje rolata, seckanje povrća za salatu
40-50 min Hlađenje rolata, namazanje filom, priprema slojeva
50-65 min Pravljenje kolača bez pečenja i stavljanje u frižider
65-80 min Pravljenje salate, serviranje meze
80-120 min Završno serviranje i dekoracija jela

shutterstock-2134403147.jpg
Foto: Shutterstock

1. Meze (15-20 min)

Sastojci:

  • 3 pečene crvene paprike
  • 100 g feta sira
  • 100 g pršute
  • 50 g maslina
  • 50 g domaćeg kajmaka
  • Malo maslinovog ulja

Priprema:

Paprike ispeci (ili kupi već pečene) i oljušti ih. Fetu, pršutu i masline nareži na komade. Na tanjir stavi slojeve paprike, sira, pršute, maslina i kašikom rasporedi kajmak. Pokapaj maslinovim uljem i ostavi sa strane dok pripremaš ostala jela.

Mesne prerađevine na stolu
Foto: Shutterstock

Saveti: Meze može biti spremljeno prvo jer ne zahteva kuvanje.

2. Salata (10-15 min)

Šopska salata (brza varijanta):

Sastojci:

  • 2 paradajza
  • 1 krastavac
  • 1 paprika (po želji crvena ili zelena)
  • 100 g svežeg sira
  • So, biber
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Operi i iseckaj povrće na kockice ili kolutove. Dodaj izmrvljen sir.

Začini solju, biberom i maslinovim uljem. Promešaj i ostavi u frižideru dok pripremaš rolat i kolač.

Saveti: Povrće možeš pripremiti unapred dok se peče rolat.

sopskasalata-1.jpg
Foto: Shutterstock

3. Slani rolat (30-40 min)

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g rendanog sira (gauda, edamer ili trapist)
  • 100 g šunke ili pileće pečenice
  • 100 g kajmaka ili krem sira
  • So, biber, začini po želji

Priprema:

Umuti jaja sa malo soli dok ne postanu penasta. Dodaj brašno pomešano sa praškom za pecivo, pažljivo sjedini.

Pleh obloži papirom za pečenje i izlij smesu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12-15 minuta.

Ispečen biskvit okreni na čist kuhinjski peškir, skini papir, pa ga namaži kajmakom ili krem sirom. Dodaj šunku i sir po slojevima, pa pažljivo urolaj.

Saveti: Dok se rolat peče, možeš pripremiti salatu i meze.

slani-rolat.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Moj Kutak

4. Kolač bez pečenja sa keksom (30-40 min)

Sastojci:

  • 300 g oblandi ili petit beurre keksa
  • 250 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 100 ml mleka
  • 3 kašike kakaa
  • 100 g čokolade za glazuru (po želji)

Priprema:

U šerpi zagrej maslac, dodaj šećer, kakao i mleko, mešaj dok se sve ne sjedini. U manju tepsiju ređaj red keksa, zatim fil, pa opet keks, dok se ne potroše sastojci. Završiti filom.

Po želji preliti otopljenom čokoladom i ostaviti u frižideru da se stegne 2-3 sata (može i brže ako se frižider malo brže hladi).

Saveti: Ovaj kolač ne zahteva pečenje, idealan je za istovremenu pripremu sa ostalim jelima.