Mekana, mirisna i svečana – pogača koja se topi u ustima i sutradan je kao sveže pečena. Idealna za slavsku trpezu ili bilo koju porodičnu svečanost.
Sastojci:
- 900 g brašna (T-400 glatko)
- 400 ml mlake vode
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 50 ml ulja
- 1 celo jaje
- 150–200 g otopljenog putera ili margarina
- 150 g mešanih semenki (susam, lan, čia – po želji)
- 1 žumance + 2 kašike mleka (za premazivanje)
Priprema testa:
1. Aktiviranje kvasca
U manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira i zapeni.
2. Mešenje
U veću vanglu prosejte brašno i dodajte so. U sredini napravite udubljenje, sipajte ulje, umućeno jaje i aktivirani kvasac.
Zamesite mekano, elastično testo – po potrebi dodajte još malo vode ili brašna.
Mesite 10–15 minuta dok testo ne postane glatko i ne prestane da se lepi za ruke.
3. Odmaranje testa
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite ga da naraste oko 40 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
Formiranje pogače:
Kada testo naraste, podelite ga na 8–10 jufkica (kuglica).
Svaku razvucite oklagijom u krug veličine tanjira.
Svaki krug premažite otopljenim puterom i ređajte jedan preko drugog, osim poslednjeg – njega ne premazujte.
Razvucite sve slojeve zajedno u veliki krug, pa ga secite kao tortu na trouglove.
Urolajte svaki trougao od šireg ka užem delu (kao kiflicu).
Ređajte kiflice u podmazan okrugli pleh (30 cm prečnika), počev od ivica ka sredini.
Premazivanje i dodatak:
- Premažite površinu žumancetom umućenim s mlekom.
Pospite semenkama po želji – susamom, lanom, čijom ili mešavinom.
Pečenje:
- Rernu zagrejte na 180°C.
- Pecite 40–45 minuta, dok pogača ne dobije zlatno-žutu boju i predivan miris.
- Ako primetite da brzo tamni, prekrijte je papirom za pečenje i nastavite pečenje do kraja.
Završni korak:
Kada izvadite pogaču iz rerne, još toplu premažite puterom da ostane mekana i sjajna. Pokrijte je krpom i ostavite da se lagano ohladi.
Saveti:
- Ako želite još bogatiji ukus, deo vode možete zameniti mlekom.
- Ova pogača ostaje sveža i sutradan – meka kao duša!
- Za postnu varijantu koristite margarin i biljno mleko.
Prijatno i srećna Slava!
