Mekana, mirisna i svečana – pogača koja se topi u ustima i sutradan je kao sveže pečena. Idealna za slavsku trpezu ili bilo koju porodičnu svečanost.

Sastojci:

  • 900 g brašna (T-400 glatko)
  • 400 ml mlake vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 1 celo jaje
  • 150–200 g otopljenog putera ili margarina
  • 150 g mešanih semenki (susam, lan, čia – po želji)
  • 1 žumance + 2 kašike mleka (za premazivanje)     
Pogača
Foto: Printscreen Youtube

Priprema testa:

1. Aktiviranje kvasca

U manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira i zapeni.

2. Mešenje

U veću vanglu prosejte brašno i dodajte so. U sredini napravite udubljenje, sipajte ulje, umućeno jaje i aktivirani kvasac.
Zamesite mekano, elastično testo – po potrebi dodajte još malo vode ili brašna.
Mesite 10–15 minuta dok testo ne postane glatko i ne prestane da se lepi za ruke.

Screenshot 2025-11-06 112156.png
Foto: Printscreen Youtube

3. Odmaranje testa

Prekrijte testo čistom krpom i ostavite ga da naraste oko 40 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

Formiranje pogače:

Kada testo naraste, podelite ga na 8–10 jufkica (kuglica).

Svaku razvucite oklagijom u krug veličine tanjira.

Svaki krug premažite otopljenim puterom i ređajte jedan preko drugog, osim poslednjeg – njega ne premazujte.

Razvucite sve slojeve zajedno u veliki krug, pa ga secite kao tortu na trouglove.

Urolajte svaki trougao od šireg ka užem delu (kao kiflicu).

Ređajte kiflice u podmazan okrugli pleh (30 cm prečnika), počev od ivica ka sredini.

Screenshot 2025-11-06 112248.png
Foto: Printscreen Youtube

Premazivanje i dodatak:

  • Premažite površinu žumancetom umućenim s mlekom.
    Pospite semenkama po želji – susamom, lanom, čijom ili mešavinom.
Screenshot 2025-11-06 112353.png
Foto: Printscreen Youtube

Pečenje:

  • Rernu zagrejte na 180°C.
  • Pecite 40–45 minuta, dok pogača ne dobije zlatno-žutu boju i predivan miris.
  • Ako primetite da brzo tamni, prekrijte je papirom za pečenje i nastavite pečenje do kraja.
Screenshot 2025-11-06 112417.png
Foto: Printscreen Youtube

Završni korak:

Kada izvadite pogaču iz rerne, još toplu premažite puterom da ostane mekana i sjajna. Pokrijte je krpom i ostavite da se lagano ohladi.

Saveti:

  • Ako želite još bogatiji ukus, deo vode možete zameniti mlekom.
  • Ova pogača ostaje sveža i sutradan – meka kao duša!
  • Za postnu varijantu koristite margarin i biljno mleko.

Prijatno i srećna Slava!