Slavski kolač je srce svake slave — simbol zajedništva, vere i domaćeg blagoslova. Iako deluje zahtevno, uz ovaj provereni recept uvek ispadne savršeno: mekan iznutra, rumen spolja i predivno mirisan.

Sastojci:

  • 1 kg brašna (T-400, glatko)
  • 450 ml mlake vode (+/- 30 ml po potrebi)
  • 50 ml ulja
  • 30–40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema testa:

Aktiviranje kvasca
U manjoj posudi pomešajte mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira i zapeni.

2025-11-05 15_22_46-SLAVSKI KOLAČ🙏👉KOLAČ KOJI ĆE SVIMA USPETI💥BEZ GREŠKE❗Tačne mere - detaljna iz.png
Foto: preentscreen youtube

Formiranje testa
U većoj vangli sjedinite brašno i so. U sredini napravite udubljenje i dodajte ulje, zatim ulijte aktivirani kvasac sa vodom. Mešajte varjačom ili rukom dok se sastojci ne povežu, a zatim počnite da mesite.

Mesenje
Mesite testo sve dok ne postane glatko, elastično i bez grudvica. Ako je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna, u zavisnosti od konzistencije.

Formiranje jufkica
Kada testo bude glatko, podelite ga na 8 manjih jufkica (kuglica). Svaku jufkicu blago premažite uljem da se ne suši.

2025-11-05 15_24_02-SLAVSKI KOLAČ🙏👉KOLAČ KOJI ĆE SVIMA USPETI💥BEZ GREŠKE❗Tačne mere - detaljna iz.png
Foto: preentscreen youtube

Slaganje kolača
U podmazan kalup stavite jednu kuglicu u sredinu, a ostalih sedam rasporedite oko nje u krug.
Od preostalog dela testa napravite dve trake, razvaljajte ih i uvijte u pletenicu. Ovom pletenicom obmotajte kolač s ivice, kao dekorativni okvir.

2025-11-05 15_25_29-SLAVSKI KOLAČ🙏👉KOLAČ KOJI ĆE SVIMA USPETI💥BEZ GREŠKE❗Tačne mere - detaljna iz.png
Foto: preentscreen youtube

Pečenje:

Rernu zagrejte na 200°C.

Pecite 10 minuta na toj temperaturi, zatim smanjite na 180°C, pa i na 170°C, i pecite još 35 minuta.

Nakon prvih 10 minuta pečenja, pokrijte kolač pokvašenim papirom za pečenje – to će sprečiti da gornja korica pregori, a unutrašnjost ostane sirova.

Završni korak:

Odmah po vađenju iz rerne, vreli slavski kolač premažite uljem da bi ostao mekan i dobio prelep sjaj.
Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, pokriven kuhinjskom krpom.

2025-11-05 15_27_16-SLAVSKI KOLAČ🙏👉KOLAČ KOJI ĆE SVIMA USPETI💥BEZ GREŠKE❗Tačne mere - detaljna iz.png
Foto: preentscreen youtube

Saveti:

Za bogatiji miris možete dodati kašičicu šećera u testo ili nekoliko kapi rakije u vodu pri mešenju.

Ukrasite kolač tradicionalnim pletenicama, krstićima i simbolima od testa.

Ako želite da kolač bude postan, koristite biljno ulje i izbegavajte mlečne sastojke.