Potrebno je:

  • 700 gr belog brašna
  • 30gr svežeg kvasca ili kesica suvog
  • 500ml kisele vode
  • 100ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičica soli
slavskikolacporeceptuvericeserifovic1.jpg
Koristite pečat koji se prodaje u crkvenim radnjama a kojim možete dobiti ove divne ugkrase na testu Foto: Printscreen Youtube - Marija Serifovic

Priprema: 

  1. Kvasac i šećer staviti sa mlakom kiselom vodom i kašikom brašna da uskisne.
  2. Kad je nadošlo, zamesiti testo da nije jako tvrdo a da se ne lepi za ruke i dobro ga obraditi i ostavi da kisne na toplom mestu oko 40 min.
  3. Naraslo testo ponovo premiseiti, staviti u odgovarajuci sud oblozen papirom ili podmazan i pustiti da naraste jos 15min, a onda peći na 240 stepeni oko 50 do 60 min.
  4. Kolač možete oblikovati sami po želji i masti kao pletenicu, pa u sredini male jufke ili jednu velku u sredini i četiri sa strane.
posnislavskikolac.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Minjina Kuhinjica
EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJLEPŠE UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ: Detaljno uputstvo za svaki simbol, korak po korak! (VIDEO)

Kvasac i secer staviti sa mlakom kiselom vodom i kasikom brasna da kisne.

2.

Kad je ukislo, zamesiti testo da nije jako tvrdo a da se ne lepi za ruke i dobro ga obraditi i ostavi da kisne na toplom mestu oko 40 min.

3.

Naraslo testo ponovo premiseiti ,staviti u odgovarajuci sud oblozen papirom ili podmazan i pustiti da naraste jos 15min a onda peci na 240 stepeni oko 50 do 60 min.

4.

Kolac mozeete oblikovati sami po zelji i masti…kao pletenicu, pa u sredini male jufke ili jednu velku u sredini i cetri sa strane…

5.

Ono sto svaki slavski kolac mora da poseduje mislim da znate da se ne ponavljam.