Potrebno je:
- 700 gr belog brašna
- 30gr svežeg kvasca ili kesica suvog
- 500ml kisele vode
- 100ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičica soli
Koristite pečat koji se prodaje u crkvenim radnjama a kojim možete dobiti ove divne ugkrase na testu Foto: Printscreen Youtube - Marija Serifovic
Priprema:
- Kvasac i šećer staviti sa mlakom kiselom vodom i kašikom brašna da uskisne.
- Kad je nadošlo, zamesiti testo da nije jako tvrdo a da se ne lepi za ruke i dobro ga obraditi i ostavi da kisne na toplom mestu oko 40 min.
- Naraslo testo ponovo premiseiti, staviti u odgovarajuci sud oblozen papirom ili podmazan i pustiti da naraste jos 15min, a onda peći na 240 stepeni oko 50 do 60 min.
- Kolač možete oblikovati sami po želji i masti kao pletenicu, pa u sredini male jufke ili jednu velku u sredini i četiri sa strane.
Foto: Printscreen Youtube / Minjina Kuhinjica
Kvasac i secer staviti sa mlakom kiselom vodom i kasikom brasna da kisne.
2.
Kad je ukislo, zamesiti testo da nije jako tvrdo a da se ne lepi za ruke i dobro ga obraditi i ostavi da kisne na toplom mestu oko 40 min.
3.
Naraslo testo ponovo premiseiti ,staviti u odgovarajuci sud oblozen papirom ili podmazan i pustiti da naraste jos 15min a onda peci na 240 stepeni oko 50 do 60 min.
4.
Kolac mozeete oblikovati sami po zelji i masti…kao pletenicu, pa u sredini male jufke ili jednu velku u sredini i cetri sa strane…
5.
Ono sto svaki slavski kolac mora da poseduje mislim da znate da se ne ponavljam.
Budi deo Stil zajednice.
