Jedan od najvažnijih simbola na trpezi na dan Svetog Nikole jeste slavski kolač, kao kada je u pitanju i svaka druga krsna slava. Njegovo šaranje ima posebnu draž baš zbog poruka koje ukrasi nose sa sobom. Domaćice se uvek potrude da ga umese najbolje što umeju, ali naročito pažnju posvete ukrašavanju, a mi vam izdvajamo nekoliko simbola koji obavezno moraju da se nađe na njemu!
Recept za testo
Potrebno vam je:
- 200 gr oštrog brašna
- 100 gr gustina
- 1 kašika soli
- 1 – 2 dcl hladne vode
Način priprema:
Brašno, gustin i so izmešajte. Dodajte 1 dcl vode, pa viljuškom izmešajte. Ako je testo i nadalje mrvičasto, dodajte samo još malo vode. Ponovo izmešajte i tako dok ne dobijete testo koje možete sjediniti, a da se ne mrvi. Testo ne treba da bude meko, naprotiv. Ali, ne treba ni da se cepa, nego da ga možete lepo umesiti.
Kada ste dobro umesili testo, stavite ga u kesu, pa u frižider na 15 – ak minuta. Za to vreme pripremite tacnu, stavite na nju čistu krpu i pospite je brašnom. Tu ćete slagati gotove ukrase da se suše. Takodje, pripremite i dasku na kojoj ćete pripremati ukrase. Još možete pripremiti i šoljicu sa hladnom vodom i četkicu za mazanje.
Kada je testo odmorilo u frižideru, izvadite ga i secite pomalo, kako se testo koje ne koristite ne bi sušilo.
Pustite mašti na volju i uživajte u pravljenju prelepih šara.
Šta koji ukras simbolizuje?
U sredini kolača se obavezno zabode parče osvećenog bosiljka.
Ostali ukrasi mogu biti brojni i različiti, ali su obavezni: klas žita, ptica, cvet, grozd, knjiga i bure. Oni se stavljaju u polja između krakova krsta, a dovoljno je da u svakom od četiri polja bude po jedan ukras.
Grožđe, bure i klas žita simbolišu rodnu godinu, izobilje, bogatu trpezu, pune ambare i dobru berbu.
Ptica odnosno golub ima značenje Svetog Duha, a predstavljaju i simbol mira i zdravlja.
Knjiga je simbol znanja i uspeha.
Od ostalih simbola dodaju se još cvetovi koji znače lepotu i čistoću duše ukućana.
Evo kako da napravite one najvažnije:
- Pečat prosfornik
Drvenim pečatom utisnite slova na tanko razvijeno testo (oko 2mm), pa ih opsecite nožem. Ako nemate drveni pečat, ispišite čačkalicom slova na testu, sa sve četiri strane krsta, pa ih isecite nožem u kvadrat.
Pravi se pet komada, 4 sa strane kolača (sa sve 4 strane sveta) i jedan odozgo, preko krsta koji se pravi od pletenica.
Najvažniji simbol je pečat prosfornik, koji označava veru. Reč je o drvenom pečatu na kom su ugravirana slova ИС ХС НИ KA što znači: „Isus Hristos pobeđuje".
- Cvet
Ponovo razvijte parče testa na nekih 2mm, pa manjom modlom, čašicom od rakije ili slično, vadite krugove, 5 – 6 komada za jedan cvet. Slažite krugove jedan na drugi, tako da svaki zakloni polovinu prethodnog. Pre nego što stavite jedan na drugi, tu polovinu preko koje će ići sledeći, premažite vodom, pa „zalepite“ sledeći krug. Kada ste stigli do kraja, urolajte krugove. Vrhove krugova malo razvucite u latice, a ako imate viška pri dnu, slobodno ga nožem odsecite.
- Grozd
Modlom isecite jedno srce, pa išarajte po njemu čačkalicom žilice lista. Onda oštrim vrhom noža zasecite ivice srca, a negde i isecite parčence, kako bi što više ličilo na list. Ne bacajte se u očaj ako to baš nije idealno ? Onda od nekih otpadaka testa isecite tanke trakice, pa ih po sredini malo zavrtite… da liče na dršku grozda. Takodje od otpadaka testa, oblikujte kuglice koje ćete poredjati na jednu polovinu lista, da liče na grozd. Opet – nismo umetnice, nego domaćice, pa nije strašno ako to nije savršeno!
Burence
Uzmite parče testa, kao, recimo, pola malog prsta , pa od njega napravite valjak. Malo mu odsecite vrhove da dobijete ravno dno i vrh bureta. Čačkalicom utisnite šare po dužini, to su kao daske. Dve trake popreko, a izmedju jedne trake i dna zrno bibera (kao slavinica na burencetu).
Ptičice:
Uzmite parče testa, pa ga dlanovima razvaljate u dugačak valjak. Zavežite ga u čvor, tako da sa jedne strane tek malo viri, to će biti glava ptice, sa druge strane malo više, to će biti repić. Glavu oblikujte kako po osećaju o utisnite zrno bibera sa obe strane gde bi trebale biti oči. Umesto bibera, može i seme lana. Rep pritisnite nožem ili slično, da ga spljoštite. Tupom stranom moža malo utisnite linije, koje će glumiti pera, pa onda oštrom stranom izrežite na par mesta. Takodje, tupom stranom noža ili čačkalicom, iscrtajte linije po čvoru koji je ostao da glumi telo ptice, koje će ličiti na pera.
Knjiga
Isecite 3 – 4 pravougaonika (od tanko razvijenog testa), koji će biti različitih veličina. Stavite najveći dole, pa uz levi i desni kraj stavite po čačkalicu. Onda stavite malo manji pravougaonik, pa opet čačkalice, pa opet manji pravougaonik. Ponovite 3 – 4 puta. Za kraj, u sredinu stavite jednu čačkalicu i pritisnite, da biste dobili lep oblik otvorene knjige. Čačkalice ćete izvući sutradan, pre pečenja, kada se ukrasi osuše. Onda će ostati tako razdvojene stranice, baš kako treba.
Klas žita
Od parčeta testa, oblikujte valjak, 4 – 5 cm dužine, oko 1 cm širine, sa time da donji deo valjka skroz istanjite, kako biste dobili dršku. Blago pritisnite deblji deo valjka, da se samo malo stanji. Onda, n.pr. makazicama za nokte (koje, je li, dobro operete pre ovoga), zasecate testo uz jednu ivicu, pa uz drugu, pa za kraj, kroz sredinu.
Sve pripremljene ukrase slažite na pripremljenu tacnu sa krpom posutom brašnom, te ostavite do sutradan da se suše. Ukrasi će na taj način zadržati svoju formu i kada ih poslažete na kolač, takodje, biće lakši, te neće propasti u testo od kolača tokom pečenja.
JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE: