Kako da slavski kolač ne puca je pitanje koje muči mnoge domaćice, bilo da su sasvim nove u kuhinji, bilo da su nešto iskusnije. Nažalost, i onim najveštijima se može desiti da kolač malo napukne.
Generalno, koju god vrstu domaćeg hleba da se pravi, svaka domaćica će želeti da kora bude savršena. A onda kada se izvadi hleb iz rerne vidi se da je ispucao. Mnogi smatraju da to govori o kvalitetu hleba. Ispucalost ni malo ne narušava njegov ukus, možda ga čak i poboljšava jer hleb čini hrskavijim.
No, stvari drugačije stoje kada je u pitanju slavski kolač, kada se domaćice trude da sve izgleda savršeno. Pukotina na slavskom kolaču narušava tu estetiku i zato može prouzrokovati nezadovoljstvo, iako, na kraju krajeva, nije toliko bitno kako kolač izgleda, već da ste se potrudili da ga lepo napravite i ispoštujete hrišćanske običaje.
Postoji nekoliko razloga zašto slavski kolač puca:
1) Rerna ne greje ujednačeno. Starije ili neispravne rerne često imaju grejače koji više greju sa jedne strane u odnosu na drugu. Tako i testo neujednačeno narasta, što za rezultat uzrokuje pucanje. Ovo se smatra jednim od najčešćih razloga zašto kolač puca.
2) Ako vam kolač puca sa strane vrlo je verovatno da testo nije dovoljno naraslo pre nego što ste ga stavili da se peče. Dok mesite i razvlačite slavski kolač treba bar nekoliko puta da ga ostavite da odstoji da bi testo dovoljno naraslo. A pre samog stavljanja u rernu ga treba ostaviti na toplom mestu da naraste bar pola sata pre.
3) Testo je suviše vlažno ili suviše tvrdo. Tekstura testa je odlučujuća za kvalitet pogače. Ako se lepi za prste to znači da treba dodati još brašna, a tvrdo testo treba razrediti, jer za rezultat želite da dobijete mekano, vazdušasto testo.
4) Testo se osušilo dok je stajalo. Kad ostavite testo da odstoji uvek ga prekrijte ili folijom ili krpom jer kada testo duže vreme stoji na vazduhu, ono počinje da se suši. Ako u testu nema dovoljno vlage, mnogo lakše će doći do procesa pucanja.
5) Da li je brašno dobro skladišteno? Brašno treba da se čuva na tamnom i suvom mestu. Nemamo sumnje da ste ga vi čuvali kako treba, ali ne mora značiti da je isto radio proizvođač i prodavac. Vlaga može uticati na kvalitet brašna, čime lakše dolazi do njegovog pucanja. Ako ste sve u radili prema receptu, a slavski kolač ipak puca, vrlo je verovatno da je problem ili rerna ili brašno.
6) Slavski kolač se nalazi blizu gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač uvek smestite na sredinu rerne, jer onaj deo koji je bliži gornjem grejaču će se više sušiti i postoji mnogo veća mogućnost da pukne kolač.
Ovo su osnovni razlozi za pucanje kolača, a u nastavku teksta ćemo vam pružiti savete kako da ne puca slavski kolač.
Kako da ne puca slavski kolač – saveti
Objasnili smo vam koji su sve razlozi za pucanje kolača i dali vam recepte kako da napravite posni slavski kolač. Kada znate razloge, moći ćete unapred da izbegnete pucanje kolača, tako što kolač nećete stavljati u blizini gornjeg grejača već ga stavite u sredinu rerne.
Za savršenu slavsku pogaču je neophodno da imate rernu koja dobro radi, kvalitetno brašno, da prekrivate testo dok narasta kako se ne bi osušilo i da tačno poštujete recepte koje smo vam preporučili, kako testo ne bi bilo ni previše vlažno ili tvrdo.
Ali postoji još načina kako da ne puca slavski kolač:
1) Ako se pitate kako ispeći slavski kolač da ne puca dovoljno je da pre pečenja malo izbušite viljuškom testo, kako se ne bi iznutra na punilo vazduhom i time uzrokovalo pucanje kore. Ovo se praktikuje i za slavske kolače, kao i za običan način spremanja hleba kada hoćete da izgleda kao da je iz pekare.
2) Drugi način da sprečite pucanje kore jeste da pre stavljanja kolača u rernu premažete vrh kolača sa žumancem, to ćemu ujedno dati i lepu rumenu boju.
3) Pre stavljanja slavskog kolača u rernu, obavezno ostavite testo da narasta bar pola sata na sobnoj temperaturi ili u blizini radijatora (na nekom toplom mestu).
4) Testo treba dobro umesiti i dugo ga razvlačiti, što se duže mesi to je bolji kvalitet pogače.
5) Ukoliko imate rernu koja ne dihtuje dobro, ili ne greje jednako, možete napraviti savršen slavski kolač, ali će vam za to trebati strpljenja. Najpre, nemojte stavljati kolač na visoku temperaturu, jer će neravnomerno grejanje u šporetu prouzrokovati da jedna strana narastve više od druge i time uzrokovati pucanje kolača. Stavite kolač na nižu temperaturu, sačekajte i posle 15 minuta okrenite na drugu stranu i ponavljati postupak brzog okretanja kolača dok se pogača sasvim ne ispeče.
Bonus video:
SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb