Krsna slava ne može da se zamisli bez žita, pored sveće i kolača, jedno od najbitnijih obeležja. Smatra se da predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života, te se prinosi za pokoj duša predaka. Poslastičarka Katarina Mojsilović otkrila nam je recept za žito, ističući da joj se pokazao kao najbolji posle više od 20 godina iskustva.
- Mnogo je bolje staviti sećer u prahu, nego kristalni, jer se lakše i bolje sjedini sa samlevenom pšenicom. Takođe, brojne domaćice izbegavaju muskantni oraščić da stave, a upravo on daje poseban ukus - kaže Katarina za "Stil".
Evo kako glasi njen recept:
Sastojci:
- 1 kg pšenice belije
- 1 kg mlevenih oraha
- 1 kg šećera u prahu
- malo muskantnog oraha
Način pripreme:
Pšenicu kuvati od pet do šest sati. Potom, ostaviti da se ohladi, pa samleti.
U smesu dodati šećer u prahu, mlevene orahe i muskanti oraščić, a zatim sve dobro promešati, dok se sastojci lepo ne sjednije.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Sveštenik otkriva da li bi trudnice i bolesni trebalo da poste 40 dana pred Božić: