Mitrovdan je praznik kojim započinjemo seriju zimskih slava. Ove godine Mitrovdan "pada" u subotu, pa domaćice spremaju mrsnu slavu.
Ovo je naš predlog za mitrovdanski mrsni jelovnik:
Predjelo:
Na slavskom stolu obavezna je meza koja se sastoji od sušenog mesa, sira i maslina.
Poslednjih godina apsolutni hit na slavskim trpezama su čorbice. U stalnoj strci sa vremenom, čorbica je ono što najviše nedostaje savremenom čoveku, kada je svakodnevna ishrana u pitanju. Stoga nije ni čudno to što se čorbice najbolje pojedu upravo na slavama. Predlažemo da spremite kafansku teleću čorbu.
Kafanska teleća čorba na 3 načina: Kremasta i ukusna, idealna za slave
Potrebno je:
- 700 g telećeg mesa s kostima (vrat, kolenica ili rebra)
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 manji celer
- 1 veći crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 list lovora
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja ili masti
- So, biber, suvi biljni začin po ukusu
- Peršunov list za serviranje
Način pripreme pogledajte u tekstu ispod:
Glavna zvezda svake slavske trpeze je svakako slavski kolač.
Slavski kolač koji svima i uvek uspeva
Sastojci:
- 1 kg brašna (T-400, glatko)
- 450 ml mlake vode (+/- 30 ml po potrebi)
- 50 ml ulja
- 30–40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Glavno jelo - Mitrovdanski podvarak
Sastojci:
- 500 gr. kiseo kupus
- 700 gr. dimljene prasetine ili nekog drugog dimljenog mesa ili slanine
- začine i količinu ulja ili masti dodajte po svom ukusu
- 1 glavica crni luk
- 1 manji ili polovina večeg prazi luka
- nakon prženja ukrčkati u rerni na 160 stepeni 1 sat.
- vodu dodaje po potrebi- 200 mililitra
Način pripreme pogledajte u nastavku videa:
Za desert izaberite brzu tortu koja se pravi za 30 minuta
Porebno za podlogu:
- 400 g mlevenog keksa
- 200 g otopljenog putera ili margarina
- 100 ml mleka ili soka
Fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g šećera u prahu
- 400 g kisele pavlake
Prvi fil – voćni sloj
- 300 g voća po izboru (smrznuto voće, npr. jagode, maline ili mešano bobičasto)
- 150 g mlevenog keksa
Drugi fil – svetli sloj
- 3–4 banane (isečene na kolutiće)
- 150 g mrvljeni Oreo keks
Slavsko žito je obavezan deo slavske trpeze, a u ovde kako se pravilno sprema čitajte ovde:
