Mitrovdan je praznik kojim započinjemo seriju zimskih slava. Ove godine Mitrovdan "pada" u subotu, pa domaćice spremaju mrsnu slavu. 

Ovo je naš predlog za mitrovdanski mrsni jelovnik:

Predjelo:

Na slavskom stolu obavezna je meza koja se sastoji od sušenog mesa, sira i maslina. 

Složite meze kao vrhunski majstor: 4 brza, laka i prelepa načina! (FOTO, VIDEO)

Poslednjih godina apsolutni hit na slavskim trpezama su čorbice. U stalnoj strci sa vremenom, čorbica je ono što najviše nedostaje savremenom čoveku, kada je svakodnevna ishrana u pitanju. Stoga nije ni čudno to što se čorbice najbolje pojedu upravo na slavama. Predlažemo da spremite kafansku teleću čorbu.

Kafanska teleća čorba na 3 načina: Kremasta i ukusna, idealna za slave

Potrebno je: 

  • 700 g telećeg mesa s kostima (vrat, kolenica ili rebra)
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji celer
  • 1 veći crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 list lovora
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja ili masti
  • So, biber, suvi biljni začin po ukusu
  • Peršunov list za serviranje

Način pripreme pogledajte u tekstu ispod:

Glavna zvezda svake slavske trpeze je svakako slavski kolač.

Slavski kolač koji svima i uvek uspeva

Sastojci:

  • 1 kg brašna (T-400, glatko)
  • 450 ml mlake vode (+/- 30 ml po potrebi)
  • 50 ml ulja
  • 30–40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

 Glavno jelo - Mitrovdanski podvarak

Sastojci:

  • 500 gr. kiseo kupus
  • 700 gr. dimljene prasetine ili nekog drugog dimljenog mesa ili slanine
  • začine i količinu ulja ili masti dodajte po svom ukusu
  • 1 glavica crni luk
  • 1 manji ili polovina večeg prazi luka
  • nakon prženja ukrčkati u rerni na 160 stepeni 1 sat.
  • vodu dodaje po potrebi- 200 mililitra

Način pripreme pogledajte u nastavku videa:

Za desert izaberite brzu tortu koja se pravi za 30 minuta

Porebno za podlogu: 

  • 400 g mlevenog keksa
  • 200 g otopljenog putera ili margarina
  • 100 ml mleka ili soka

Fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 g šećera u prahu
  • 400 g kisele pavlake

Prvi fil – voćni sloj

  • 300 g voća po izboru (smrznuto voće, npr. jagode, maline ili mešano bobičasto)
  • 150 g mlevenog keksa

Drugi fil – svetli sloj

  • 3–4 banane (isečene na kolutiće)
  • 150 g mrvljeni Oreo keks

Slavsko žito je obavezan deo slavske trpeze, a u ovde kako se pravilno sprema čitajte ovde: