Za razliku od klasičnih punjenih paprika koje se kuvaju, bosanske paprike se prvo pripremaju sa prethodno dinstanim filom, a zatim peku u rerni, što im, prema mnogima, daje bogatiji i izraženiji ukus.

Upravo u tom detalju leži tajna njihovog ukusa. Fil se termički obrađuje kako bi se ukusi spojili, a osnovu jela čine paradajz, luk i beli luk. Na kraju, sve se zajedno peče u rerni i služi sa pavlakom, piše portal "Pun kufer".

U nastavku vam donosimo sastojke i način pripreme.

Punjene paprike
Za razliku od klasičnih punjenih paprika koje se kuvaju, bosanske paprike se prvo pripremaju sa prethodno dinstanim filom. Foto: Printscreen Youtube / SOS Kitchen

Sastojci:

  • 2 velika paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 1 crni luk
  • 350 g mlevenog junećeg mesa
  • 100 g pirinča
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1/2 kašičice ljute paprike
  • 10 malih paprika
  • 1 kašika paradajz pirea
  • so

Priprema:

Blanširajte paradajz u vreloj vodi, oljuštite i iseckajte.

Iseckajte pola crnog luka i jedan čen belog luka i stavite u posudu za pečenje sa paradajzom. Prelijte uljem, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu na 180 stepeni. Preostali crni luk i beli luk kratko propržite, dodajte mleveno meso, začine i promešajte.

Pirinač kratko propržite na ulju, prelijte vodom (oko 2 dl), pokrijte i kuvajte dok ne omekša do pola. Zatim ga umešajte u smesu sa mesom. Izvadite posudu iz rerne. Očistite paprike, napunite ih filom i poređajte u posudu. Koncentrat paradajza pomešajte sa 600 ml vode i prelijte preko paprika.

Pecite oko 60 do 90 minuta. Poslužite sa pavlakom po želji.

Bon Appétit.

00:13
Recept za domaći sladoled od banana i kikiriki putera Izvor: Instagram/myebycosta