Za razliku od klasičnih punjenih paprika koje se kuvaju, bosanske paprike se prvo pripremaju sa prethodno dinstanim filom, a zatim peku u rerni, što im, prema mnogima, daje bogatiji i izraženiji ukus.
Upravo u tom detalju leži tajna njihovog ukusa. Fil se termički obrađuje kako bi se ukusi spojili, a osnovu jela čine paradajz, luk i beli luk. Na kraju, sve se zajedno peče u rerni i služi sa pavlakom, piše portal "Pun kufer".
U nastavku vam donosimo sastojke i način pripreme.
Sastojci:
- 2 velika paradajza
- 2 čena belog luka
- 1 crni luk
- 350 g mlevenog junećeg mesa
- 100 g pirinča
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1/2 kašičice ljute paprike
- 10 malih paprika
- 1 kašika paradajz pirea
- so
Priprema:
Blanširajte paradajz u vreloj vodi, oljuštite i iseckajte.
Iseckajte pola crnog luka i jedan čen belog luka i stavite u posudu za pečenje sa paradajzom. Prelijte uljem, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu na 180 stepeni. Preostali crni luk i beli luk kratko propržite, dodajte mleveno meso, začine i promešajte.
Pirinač kratko propržite na ulju, prelijte vodom (oko 2 dl), pokrijte i kuvajte dok ne omekša do pola. Zatim ga umešajte u smesu sa mesom. Izvadite posudu iz rerne. Očistite paprike, napunite ih filom i poređajte u posudu. Koncentrat paradajza pomešajte sa 600 ml vode i prelijte preko paprika.
Pecite oko 60 do 90 minuta. Poslužite sa pavlakom po želji.
Bon Appétit.