Sastojci:

  • 200 g brašna za kolače + jedna kašičica
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 110 g putera
  • 40 g ulja
  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 90 g običnog jogurta
  • 60 ml mleka
  • 20 g limunovog soka
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 200 g borovnica

Za glazuru od krem sira:

  • 150 g putera
  • 225 g krem sira
  • 500 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 1 kašika limunovog soka
kolac-sa-visnjama.jpg
Foto: Printscreen Youtube

  Priprema:

Kako biste napravili tortu, prvo u činiju sipajte jogurt i mleko. Dodajte zatim sok od limuna, dobro promešajte i stavite na stranu. U drugu činiju ubacite puter dodajte ulje i mutite mikserom dok ne postane glatko. U tu smesu dodatje šećer i mutite dok ne postane penasto. U maloj činiji razbijte dva jajeta i dodajte vanilin ekstrakt, promešajte i i dodajte u smesu sa puterom iz par puta, muteći mikserom.

U ovu smesu prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Dobro promešajte pa dodajte smesu sa mlekom i dobro promešajte. Zatim izvadite borovnice i pospite ih kašikom brašna. Promešajte pa dodajte u smesu testa. Prebacite smesu u tri okrugla kalupa za torte. Poravnajte površinu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko pola sata.

Izvadite na reštku i pustite da se ohladi. Zatim stavite puter u činiju i umutite mikserom. Dodajte mu 225 g krem sira i mutite dalje mikserom. Sipajte jednu kašičicu vanilinog ekstrakta i opet mutite mikserom. Dodajte zatim šećer u prahu tako što ćete da ga prosejete, pa nastavite da mutite.

Sipajte kašiku limunovog soka i muitite. Zatim smesu prebacite u poslastičarsku vreću, premažite prvi sloj patišpanja, premažite galzurom, stavite drugi patišpanj odozgo i tako ređajte. Premažite celu tortu na kraju glazurom i stavite u frižider na sat vremena. Nakon toga servirajte i uživajte.

Prijatno!

Stil / Stvar ukusa