Sastojci:
- 200 g brašna za kolače + jedna kašičica
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 110 g putera
- 40 g ulja
- 200 g šećera
- 2 jajeta
- 90 g običnog jogurta
- 60 ml mleka
- 20 g limunovog soka
- 1 kašičica rendane limunove kore
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 200 g borovnica
Za glazuru od krem sira:
- 150 g putera
- 225 g krem sira
- 500 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
Kako biste napravili tortu, prvo u činiju sipajte jogurt i mleko. Dodajte zatim sok od limuna, dobro promešajte i stavite na stranu. U drugu činiju ubacite puter dodajte ulje i mutite mikserom dok ne postane glatko. U tu smesu dodatje šećer i mutite dok ne postane penasto. U maloj činiji razbijte dva jajeta i dodajte vanilin ekstrakt, promešajte i i dodajte u smesu sa puterom iz par puta, muteći mikserom.
U ovu smesu prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Dobro promešajte pa dodajte smesu sa mlekom i dobro promešajte. Zatim izvadite borovnice i pospite ih kašikom brašna. Promešajte pa dodajte u smesu testa. Prebacite smesu u tri okrugla kalupa za torte. Poravnajte površinu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko pola sata.
Izvadite na reštku i pustite da se ohladi. Zatim stavite puter u činiju i umutite mikserom. Dodajte mu 225 g krem sira i mutite dalje mikserom. Sipajte jednu kašičicu vanilinog ekstrakta i opet mutite mikserom. Dodajte zatim šećer u prahu tako što ćete da ga prosejete, pa nastavite da mutite.
Sipajte kašiku limunovog soka i muitite. Zatim smesu prebacite u poslastičarsku vreću, premažite prvi sloj patišpanja, premažite galzurom, stavite drugi patišpanj odozgo i tako ređajte. Premažite celu tortu na kraju glazurom i stavite u frižider na sat vremena. Nakon toga servirajte i uživajte.
Prijatno!
Stil / Stvar ukusa