Iako mnogi slatki kupus vezuju za zimske dane i težu hranu, ova mađarska verzija ovog tradicionalnog jela savršeno prija i leti. Zahvaljujući bogatom paradajz sosu, blagim začinima i jednostavnoj pripremi, slatki kupus postaje lagano jelo na kašiku kojem je teško odoleti – naročito kada se posluži uz sveže pečeno meso, sočne ćufte ili samo uz krišku hrskavog hleba.

Potrebni sastojci:

  • 1 glavica svežeg kupusa
  • 1 l paradajz sosa
  • 475 ml vode
  • 2–3 kašike paradajz pirea
  • 1 glavica crnog luka (neočišćena, cela)
  • 1 stabljika celera
  • 2 šargarepe
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • ½ kašičice mlevenog kima
  • 1 kašika šećera (ili po ukusu)
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Za početak, uklonite spoljašnje ili oštećene listove sa glavice kupusa. Podelite kupus na četvrtine, operite ga i uklonite tvrdi središnji deo, a zatim isecite listove na tanke trakice.

stockphotocabbagesoupincookingpotoverwhitestonebackgroundtopviewflatlay2149769495.jpg
Foto: Shutterstock

U duboku šerpu stavite pripremljeni kupus, dodajte šargarepe isečene na kolutove, paradajz sos i paradajz pire. Sipajte vodu, posolite i začinite kimom. U šerpu stavite i celu glavicu crnog luka zajedno sa stabljikom celera – oni će obogatiti ukus jela, iako se na kraju neće jesti.

Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta, dok kupus ne omekša i povrće ne pusti aromu. Nakon toga, izvadite i bacite luk i celer.

Proverite gustinu jela – ako je potrebno, dolijte još malo vode i nastavite da krčkate na tihoj vatri.

Priprema zaprške:

U posebnoj manjoj šerpici ili tiganju zagrejte ulje, dodajte brašno i pržite ga na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok ne dobije svetlo zlatnu boju. Skinite sa ringle i umešajte slatku papriku – pažljivo, kako ne bi pregorela i postala gorka.

shutterstock-2171457195.jpg
Foto: Shutterstock

Odmah zatim dolijte oko šolju hladne vode, energično mešajući da ne ostanu grudvice. Ovu smesu zatim lagano sipajte u šerpu sa kupusom, uz mešanje. Kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Na kraju dodajte šećer po ukusu – on će zaokružiti ukuse i ublažiti kiselkastost paradajza. Još kratko prokrčkajte i vaše jelo je spremno.

Savet za serviranje:

Slatki kupus pripremljen na ovaj način savršeno ide uz pečena jela, ćufte, kobasice ili čak kao lagano glavno jelo uz domaći hleb. Ukusan je i topao i hladan, a sutradan, podgrejan, možda još bolji.

Uživajte u ovom jednostavnom, aromatičnom jelu koje miriše na dom i tradiciju, sa dozom mađarske kulinarske duše.