Kalja je staro tradicionalno jelo koje potiče sa juga Srbije, a posebno je poznato u Nišu i okolini. Radi se o varivu koje se pravi od povrća i mesa, obično sa kupusom, krompirom i govedinom ili svinjetinom. Spremanje kalje je jednostavno, ali zahteva malo duže kuvanje da bi se sve lepo ukrčkalo.

Evo osnovnog recepta za kalju sa kupusom i krompirom:

Sastojci:

  • 500 g svinjetine ili govedine (može i sa kostima – rebra, lopatica, itd.)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 500 g krompira
  • 1 mala glavica kupusa (ili pola veće)
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica začinske paprike
  • So, biber po ukusu
  • Lovorov list (1–2 lista)
  • Malo ulja ili masti
  • Voda ili supa po potrebi

Priprema: Iseckajte meso na veće komade. Ako koristite meso sa kostima, još bolje zbog ukusa. U većem loncu zagrejte malo ulja ili masti, pa propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte meso i propržite da malo porumeni. Dodajte sitno seckani beli luk, šargarepu isečenu na kolutove i alevu papriku. Promešajte.

Sipajte toplu vodu da prekrije sastojke, dodajte lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu. Poklopite i kuvajte na srednje tihoj vatri oko 30 minuta.

Kada meso počne da omekšava, dodajte krompir isečen na veće kocke i kupus isečen na krupno. Po potrebi dolijte još malo vode da ogrezne.

Kuvajte još 30–45 minuta, dok sve ne omekša i ukusi se sjedine. Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još vode.