Sastojci:
Za testo:
2 šolje višenamenskog brašna
1/2 šolje granuliranog šećera
1/2 kašičice soli
14 kašika neslanog putera, hladnog i isečenog na kockice
1 veliko jaje, lagano umućeno
1 kašičica ekstrakta vanile
2-3 kašike hladne vode (po potrebi)
Za fil od kreme:
2 šolje punomasnog mleka
1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
3 velika žumanca
1/2 šolje granuliranog šećera
3 kašike kukuruznog škroba
2 kašike neslanog putera
Za preliv:
1/4 šolje pinjola
Šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Testo:
U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter isečen na kockice i rezačem za pecivo ili prstima uvaljajte u brašno dok smesa ne bude ličila na krupne mrvice.
Umutiti jaje sa ekstraktom vanile i dodati u testo. Mešajte dok testo ne počne da se spaja, dodajući hladnu vodu 1 kašiku po kašiku ako je potrebno.
Testo podelite na dva jednaka dela, oblikujte diskove, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
Fil od kreme:
U šerpi zagrejte mleko na srednje niskoj vatri. Ako koristite mahunu vanile, podelite je po dužini, ostružite semenke i dodajte i semenke i mahunu u mleko. Zagrejte dok ne provri, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta.
U činiji za mešanje umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob dok ne postanu bledi i gusti. Postepeno umutite toplo mleko (uklonite mahunu vanile ako ste je koristili).
Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se krema ne zgusne i provri (oko 5-7 minuta). Uklonite sa vatre i mešajte puter dok se ne rastopi i ne postane glatko. Prebacite u činiju, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Zagrejte rernu na 175°C. Lagano podmažite tepsiju sa dnom koji se može ukloniti.
Razvaljajte jedan disk ohlađenog testa na lagano pobrašnjenoj površini da stane u kalup za torte. Nežno ga pritisnite u pleh, odrežite višak testa. Izbockajte dno viljuškom.
Ohlađen krem ravnomerno rasporedite preko kore. Razvaljajte drugi disk testa i stavite ga preko fila, zatvarajući ivice tako što ćete ih pritisnuti. Odrežite višak testa i isecite nekoliko malih proreza na vrhu radi ventilacije.
Gornju koru lagano premažite umućenim jajetom ili mlekom da dobijete zlatni finiš. Po vrhu ravnomerno pospite pinjole.
Pecite 35-40 minuta, ili dok kora ne porumeni i fil se ne stegne.
Pustite da se tart potpuno ohladi u plehu pre nego što ga izvadite. Pre serviranja obilno pospite šećerom u prahu.
Prijatno!