Torta sa grčkim jogurtom bez brašna i limuna je lagana, ukusna i osvežavajuća. Napravljena od bademovog brašna i grčkog jogurta, to je poslastica koja je prirodno bez glutena i stoga savršena za proleće ili leto, jer zbog nje nećete dobiti višak tamo gde ne treba.

Sastojci:

  • 1/2 šolje svežeg limunovog soka
  • 1 kašika limunove kore
  • 1/4 šolje meda ili javorovog sirupa
  • 2 velika jaja
  • 1 šolja običnog grčkog jogurta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 1/2 šolje bademovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
shutterstock-1806997897.jpg
Foto: Shutterstock

  Priprema:

Zagrejte rernu:
Zagrejte rernu na 175°C i obložite ili podmažite pleh za pečenje veličine 20k20 cm ili tepsiju.

Pomešajte vlažne sastojke:
U velikoj posudi umutite grčki jogurt, jaja, limunov sok, limunovu koricu, med i vaniliju dok ne postane glatka.

Dodajte suve sastojke:
Umešajte bademovo brašno, prašak za pecivo i so dok se dobro ne sjedine i ne ostanu grudvice.

Ispecite:
Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i pecite 30-35 minuta, ili dok vrh ne porumeni i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe uglavnom čista.

Ohladite i poslužite:
Ostavite da se ohladi u tiganju, a zatim isecite i uživajte kako jeste - ili prelijte sa komadom grčkog jogurta i svežim bobičastim voćem! 

Prijatno!