Keksići od bele čokolade i ovsa sa limunom su energična i slatka poslastica koji pruža ukus citrusa i kremasto bogatstvo sa svakim zalogajem. Kombinujući zdrave ovsene pahuljice sa sočnom belom čokoladom i malo limunovog soka, ovi zalogaji su jednostavni za pravljenje, a savršeni za zdravu užinu, poklon ili zabavu. Ne zahtevaju vreme jer se ne peku,a brzo se prave sa samo nekoliko sastojaka.

Sastojci:

  • 60 g ovsenih pahuljica
  • 170 g bele čokolade
  • Kora od 1 limuna
  • Sok od 1 limuna
ovsene-pahuljice.jpg
Foto: Thinkstock

  Priprema:

Počnite sa temeljnim pranjem limuna. Uz pomoć sitnog rende pažljivo očistite koricu limuna, izbegavajući gorko belo jezgro ispod. Nakon što ste stavili koricu, prepolovite limun i iscedite sok u činiju, uklanjajući sve semenke. Ostavite koricu i sok odvojeno.

Stavite komadiće bele čokolade u vatrostalnu posudu. Lagano ih istopite, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Kada se otopi, odmah sklonite sa vatre.

U posebnu posudu za mešanje dodajte ovsene pahuljice i limunovu koricu. Promešajte da se sjedini. Prelijte sokom od limuna i ponovo promešajte. Ovas će početi da upija vlagu citrusa, dajući zalogajima prirodnu pikantnu osnovu.

Otopljenu belu čokoladu prelijte preko mešavine limuna i ovsa. Dobro promešajte, smeša treba da bude malo lepljiva i da se lako oblikuje.

krem-bela-cokolada-shutter.jpg
Foto: Shutterstock

Kašikom ili rukama izvadite porcije veličine zalogaja (oko 1 kašika svaki) i uvaljajte ih u kuglice. Ako je smeša previše lepljiva, ohladite 5-10 minuta pre oblikovanja.

Formirane zalogaje stavite na pleh obložen papirom za pečenje ili u posudu. Ohladite u frižideru najmanje 30 minuta, ili dok se ne stegne. Možete ih i zamrznuti za brže rezultate.

Kada se stvrdne, odmah uživajte ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana. Ovi zalogaji se takođe mogu zamrznuti i možete uživati u njima direktno iz zamrzivača.