Tradicionalni libanski kolačići punjeni filom od urmi se tope u ustima, kad ih probate poslaće vam omiljena poslastica koju možete nositi svuda sa sobom.

Sastojci:

  • 180 g prečišćenog putera ili po mogućnosti gi putera
  • 3 kašike šećera
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 300 g griz brašna
  • 300 g višenamenskog brašna + 2 kašičice
  • 1-3 kašike mleka, na sobnoj temperaturi
  • 60 g šećera u prahu, za završnu obradu
  • 20 pasiranih urmi bez koštica
stockphotowomaninjeansshirtholdbowlofdates1932933539.jpg
Foto: Shutterstock

  Priprema: 

Prvo zagrejte rernu na 175°C. Obložite dva pleha papirom za pečenje. Umutite puter mikserom prvo na srednjoj, a zatim na velikoj brzini u velikoj posudi dok ne postane kremast i lagan, oko 3 minuta. Potom dodajte šećer, jaje i vanilin ekstrakt. Mutite dok smesa ne postane gusta, bleda i kremasta, još 2-3 minuta.

Dodajte griz i univerzalno brašno. Koristite kašiku ili gumenu špatulu da sjedinite sastojke, dok ne dobijete mrvičasto testo koje će se držati zajedno kada se stisne. Ako testo ostane na vrhovima prstiju kada se stisne, previše je vlažno. Dodajte brašno, jednu po jednu kašiku, mešajte i gnječite. Ako je testo suvo (videćete pucanje), dodajte mleko, jednu po jednu kašiku, mešajte i gnječite. Mesite testo dok ne postane glatko i mekano.

Ostavite testo sa strane da odstoji oko 15 minuta, kako bi brašno moglo da upije vlagu. Uzmite komad testa od 30 grama i oblikujte ga u kuglu valjajući ga između dlanova. Premažite unutrašnjost kalupa za kolačiće brašnom.

Grubo oblikujte kuglu od oko jedne kašike paste od urmi i stavite je na sredinu testa koje ste izvadili iz svakog kalupa, pa odozgo poklopite drugim delom testa koje ste takođe izvadili iz kalupa. Pažljivo prebacite kolačiće na pripremljeni pleh i postavite ih na razmaku od 2,5 cm.

Pecite kolačiće, jedan pleh odjednom, u sredini rerne, 15-17 minuta, ili dok kolačići ne porumene. Često proveravajte kolačiće u poslednjih 5 minuta pečenja da li pucaju. Ako vrh počne da puca, odmah ih izvadite iz rerne. Ostavite ih da se potpuno ohlade, na plehu, najmanje jedan sat. Prosejte šećer u prahu preko kolačića i uživajte. 

Stil / stvar ukusa