Evo 5 proverenih i ukusnih recepata za džemove koji se najčešće prave u maju, a prvi od njih — džem od jagoda — zaista je najomiljeniji.

1. Domaći džem od jagoda (klasični recept)
Sastojci:

  • 2 kg zrelih jagoda
  • 1,2 kg šećera
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

Operite jagode, očistite peteljke i isecite ih na polovine ili četvrtine.

U velikoj šerpi pomešajte jagode sa šećerom i ostavite da odstoje 1–2 sata da puste sok.

Dodajte limunov sok i stavite na srednju vatru.

shutterstock-1689443062.jpg
Foto: Shutterstock

Kuvajte uz povremeno mešanje oko 40–60 minuta dok se smesa ne zgusne.

Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta.

Savršen za palačinke, hleb ili kroasane!

2. Džem od breskvi i vanile

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih breskvi
  • 700 g šećera
  • 1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta)
  • Sok od pola limuna

Priprema:

Ogulite i sitno naseckajte breskve.

U šerpu stavite voće, šećer, vanilu i limunov sok.

Kuvajte 30–40 minuta uz stalno mešanje.

Smesa treba da bude gusta i sjajna.

shutterstock-251318827.jpg
Foto: Shutterstock

Vruć džem sipajte u tegle, zatvorite i okrenite.

Nežan i aromatičan – idealan za doručak!

3. Džem od trešanja sa rumom
Sastojci:

  • 1 kg očišćenih trešanja
  • 800 g šećera
  • 1 limun
  • 2 kašike ruma

Priprema:

Trešnje operite i očistite od koštica.

Kuvajte trešnje sa šećerom i limunovim sokom oko 40 minuta.

Pred kraj kuvanja dodajte rum.

dzem-od-tresanja.jpg
Foto: Shutterstock

Kada se zgusne, sipajte u tegle dok je još toplo.

Džem za odrasle – savršen za poslastice i torte.

4. Džem od borovnica bez konzervansa

Sastojci:

  • 1 kg borovnica
  • 700 g šećera
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

Borovnice operite i stavite u šerpu s limunovim sokom.

Dodajte šećer i ostavite da odstoji 30 minuta.

Kuvajte 30–40 minuta dok se ne zgusne.

Sipajte vruć džem u čiste tegle.

dzem-od-visanja3.jpg
Foto: printscreen/youtube/Tajna Kuhinje

Prirodno sladak, bez dodatnih aditiva.

5. Domaći džem od malina (klasični recept)

Sastojci:

  • 1 kg svežih malina
  • 700–800 g šećera (po ukusu, u zavisnosti od slatkoće malina)
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

Maline pažljivo operite (najbolje u cediljki) i ostavite da se dobro ocede.

Ako ne volite semenke, možete ih propasirati kroz gustu cediljku pre kuvanja. U tom slučaju koristite 1,2 kg malina da biste dobili 1 kg pirea.

Dodavanje šećera:

U velikoj šerpi pomešajte maline sa šećerom i limunovim sokom.

Ostavite da odstoji 30–60 minuta kako bi voće pustilo sok.

img-9301.jpg
Foto: Letina kuhinja

Stavite šerpu na srednju vatru i lagano mešajte dok ne proključa.

Smanjite vatru i kuvajte 30–40 minuta, povremeno mešajući i skidajući penu s površine.

Džem je gotov kada kap na tanjiru ostaje čvrsta i ne razliva se (možete ga testirati tako što tanjir stavite u frižider i na hladan tanjir stavite malo džema).

Sipanje u tegle:

Dok je džem još vreo, sipajte ga u prethodno sterilisane tegle.

Odmah zatvorite poklopcima i okrenite tegle naopačke na 5 minuta.

Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu.