Vaskrs je praznik koji donosi svetlost u dom, mir u dušu i bogatstvo na trpezu. Posle dugog i ozbiljnog posta, dolazi trenutak kada se okupljamo oko stola - ne samo da bismo jeli, već da bismo slavili život, nadu i zajedništvo. Vaskršnji doručak i ručak nisu samo obroci, već svečanosti, male porodične svetkovine.

Vaskršnja trpeza je simbol izobilja ne zato što treba da bude raskošna, već jer je znak darivanja. Svako jaje, svaki kolač i svaki zalogaj nosi poruku: delimo radost sa onima koje volimo.

Doručak za Vaskrs - prvi mrsni zalogaj

Prvi mrsni obrok posle posta uvek je uzbudljiv. Na stolu nas čeka korpa sa šarenim jajima. Pritom, bez takmičenja u kucanju jajima nema pravog prazničnog duha!

1. Rolat od jaja i šunke

Sastojci:

  • 5 kuvanih jaja
  • 200 g šunke
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica senfa
  • 3 kisela krastavca
  • listovi sira ili tortilja za motanje
    Priprema:

Jaja i šunku sitno iseckati. Dodati pavlaku, senf i krastavce. Sve lepo sjediniti i naneti na list sira (ili tortilju). Pažljivo urolati, umotati u foliju i ostaviti u frižider da se stegne. Seći na kolutove i služiti kao predjelo.

slani-rolat.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Moj Kutak

Ručak za Vaskrs - srce praznične trpeze

Vaskršnji ručak je srce praznika. Počinje domaćom supom – pilećom ili goveđom, a zatim na sto stiže pogača, često ukrašena u obliku krsta ili pletenica.

Glavno jelo je najčešće pečenje – najtradicionalnije jagnjeće, ali ne zaostaje ni praseće meso. Služi se uz krompir – bilo pečen, pire, musaka – kao i sezonske salate.


2. Jagnjetina sa mladim krompirom

Sastojci:

  • 1,5 kg jagnjećeg mesa (but ili plećka)
  • 1 kg mladog krompira
  • 4 čena belog luka
  • grančica ruzmarina
  • sok 1 limuna
  • maslinovo ulje
  • so, biber
meso.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Meso natrljati solju, biberom, belim lukom i ruzmarinom. Preliti limunovim sokom i uljem. Ostaviti u frižideru 2-3 sata (ili preko noći). Krompir očistiti i staviti u pleh s mesom. Pokriti folijom. Peći u rerni na 180°C oko 2,5 sata. Pred kraj otkriti da porumeni.

3. Sezonska salata

Sastojci:

  • 1 glavica zelene salate
  • 1 veza mladog luka
  • 1 veza rotkvica
  • maslinovo ulje, jabukovo sirće, so

Priprema:

Sve iseckati i začiniti. Jednostavno, zdravo i osvežavajuće!

Zasladite Vaskrs kao u detinjstvu

mixcollage14oct20240548pm4279.jpg
Foto: Shutterstock

4.  Lisnata pogača koja se lista kao ruža – mekana, mirisna i neodoljiva

Potrebni sastojci:

  • 300 ml toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (10 g)
  • 50 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 i po kašičica soli
  • 650 g brašna (T-400)
  • puter (za premazivanje slojeva)
  • susam (za posipanje)

Priprema:

U većoj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite da odstoji 5 minuta dok se kvasac ne aktivira. Zatim dodajte ulje, dva belanceta, jedno žumance, sirće, so i postepeno dodajte brašno. Zamesite mekano, elastično testo. Pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta na toplom mestu.

Nadošlo testo podelite na dva jednaka dela.

Svaki deo podelite na četiri loptice. Uzmite prvu i razvucite je oklagijom u krug veličine desertnog tanjira. Premažite puterom, pa stavite drugi krug preko i njega takođe premažite. Ponavljajte postupak i sa trećim, dok četvrti krug stavite bez premazivanja.

untitled11.jpg
Foto: Youtube Printscreen / Kuvajmo lako

Završni koraci:

Umutite preostalo žumance sa kašičicom ulja i malo mleka. Pažljivo premažite samo gornji deo trouglova – ne premazujte ivice preseka, jer tada pogača neće dobiti karakteristično lisnato odvajanje slojeva. Na premazani deo pospite susam.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 220°C oko 30–35 minuta, u zavisnosti od vaše rerne. Na pola pečenja skinite obruč sa kalupa kako bi pogača lepo porumenela sa svih strana.

5. Policajac torta

Kore:

  • 4 jaja
  • 24 kašika šećera
  • 24 kašike brašna
  • 26 kašika mleka
  • 5 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 1 l mleka
  • 200g šećera
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 250g putera
  • 200g mlevenih oraha ili mlevenih pečenih lešnika

Premaz/ukrašavanje:

250 ml slatke pavlake za šlag

200g čokolade

Izmešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja i šećer dobro umutiti, dok ne postane svetlo žuto i penasto. Dodati mleko, pa nastaviti mućenje na najmanjoj brzini. Potom usuti brašno, sa kakaom i praškom za pecivo i kratko mutiti na najmanjoj brzini, da se dobro sjedini. Dublji pleh prečnika 25cm postaviti papirom za pečenje, pa uliti polovinu pripremljene smese. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta. Postupak ponoviti sa drugom polovinom smese. Ostaviti kore da se ohlade. Ohlađene kore preseći vodoravno na pola, kako bi se dobile četiri kore.

shutterstock-1623393166.jpg
Foto: Shutterstock


Za fil staviti mleko i šećer da provre. Kada počne da ključa, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Potom dodati i puter i takođe ga ototpiti. Na kraju usuti mlevene orahe ili lešnike i kratko promešati, da se sasvim sjedini.

Na dno kalupa u kome su se pekle kore staviti papir za pečenje, pa staviti prvu koru. Preko kore usuti trećinu pripremljenog fila. Odozgo staviti drugu koru, pa usuti i drugu trećinu fila. Ponoviti postupak, a odozgo treba da bude kora. Pritisnuti rukom i izravnati, pa ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan je ukrasiti.

Za ukrašavanje zagrejati pavlaku za šlag, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se sasvim ne otopi. Ovako pripremljeni ganaš krem ostaviti da se sasvim ohladi. Ohlađen krem umutiti mikserom, pa premazati stranice i vrh torte i ukrasiti po želji.