Sastojci:

  • 1l mleka
  • 3 kesice puding aod vanile ili 120g
  • 6 kašika kristal šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g kisele pavlake
  • 200 g lomljenog keksa
  • 250 g svežih jagoda
  • 3 banane
  • šlag za dekoraciju

Priprema:

Odvojiti 50 ml mleka koji će vam trebati kasnije. U šerpu sipati oko 800 ml i staviti na vatru da provri. Posebno umutiti puding sa šećerom i preostalim mlekom. Kada mleko u šerpi provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne. Dodati zatim i maslac, pa mešati dok se ne otopi i ne poveže sa pudingom.

Skloniti sa vatre pa sipati u veću posudu. Dodati kiselu pavlaku, pa mešati sok se sjedini sa pudingom, da površina bude glatka, da nema tačkica pavlake.

Zatim nalomiti keks, iseckati jagode i banane i lagano promešati. Lagano znači prevrtati od dole ka gore, vodeći računa da se sve ne raspadne. Na dno posude 32 x 22cm poslagati red keksa, pa ga preliti onim ostavljenim mlekom.

Preko keksa sipati celu smesu za kolač i pritiskajući varjačom svuda ravnomerno rasporediti. Pritiskamo malo varjačom da nam ne ostanu rupe sa vazduhom.

Poravnati i staviti kolač u frižider da se hladi. Ohlađen kolač, već posle nekoliko sati ( ja sam već posle 2h sekla, ali treba malo duže ) može da se posluži. 

(Domaći recepti)