Ova sporo pečena jagnjeća plećka pravo je remek-delo sporog pečenja, gde se meso praktično topi u ustima. Dugotrajno pečenje na niskoj temperaturi omogućava da se svi ukusi polako prožmu, dajući jagnjetini neodoljivu sočnost i bogatu aromu začina i začinskog bilja. Pečeno meso postaje toliko mekano da ga možete lako jesti kašikom, što ga čini savršenim za deljenje u krugu porodice i prijatelja.
Sastojci:
- 1 jagnjeća plećka
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica morske soli
- pola kašičice crnog bibera u prahu
- 4 kašike maslinovog ulja
- Manje od pola čaše vode
- 2-3 grančice majčine dušice
- 2 lovorova lista
Za sos nakon 4 sata pečenja:
- sok od pola limuna
- 1 kašičica meda
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 °C. Jagnjeću plećku premažite senfom, a zatim utrljajte papriku, beli luk u prahu, morsku so i biber. U velikom plehu ili posudi za pečenje sipajte maslinovo ulje i stavite začinjenu plećku. Dodajte majčinu dušicu, lovor i malo vode. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite 4 sata na 150 °C.
Ako želite dodatno zapečenu koricu, poslednjih 15 minuta pojačajte temperaturu na 200 °C i otkrijte plećku. Takođe, sokove od pečenja možete procediti i koristiti kao bogati umak za posluženje.
Stil / Stvar ukusa