Na Vaskrs je običaj da se pripremi bogat jelovnik, a ukoliko nemate ideja, ovo su naši predlozi.

Predjelo: 

  • Meze od slanine, suvog mesa, dobrog kozijeg i ovčijeg sira, domaćih kuvanih jaja i ajvara.
  • Pita od sira i spanaća po starom tradicionalnom receptu:

Domaće kore filovati sa kombinacijom domaćeg sira i spanaća, soli i jaja. Kada razvijete kore i nafilujete pitu, pecite je u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata. 

 Glavno jelo:

Jagnjetina pečena u rerni sa mladim krompirićima.

Sve što treba da uradite je da jagnjetinu dobro usolite, premažete je sa masti i stavite u pleh i pečete na 180 stepeni oko 2 do 3 sata (koliko kilograma ima meso toliko sati se peče). 45 minuta pred kraj pečenja jagnjetine, u pleh ubacite mlade, dobro oprane krompiriće. Nakon 45 minuta, izvadite iz rerne jagnjetinu i krompir i poslužite toplo.

jagnjetina-dzejmi-shutter.jpg
Foto: Shutterstock

Domaća lisnata pogača

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlakog mleka
  • 8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
  • 1 kašičica šećera
  • 2 cela jaja i jedno belance
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • Za premazivanje otprilike 30g putera ( moze se premazati i uljem)
  • Peći na 190°C ( 375°F) 25 minuta

Sarma od zelja:

  • 3 veze zelja
  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber, mlevena paprika
  • 150 g grčkog jogurta
  • 500 ml paradajz soka

Priprema: Listove zelja obarite u slanoj vodi. U tiganju prodinstajte crni luk, juneće meso, beli luk i začine. Dodajte opran pirinač. S tim filom filujte listove zelja, savijte ih i stavite u vatrostalnu činiju. Prelijte sve sa sokom od paradajza pa pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Poslužite uz grčki jogurt.

20220402-131935.jpg
Foto: Bakina kuhinja

Desert - Brza torta od malina 

Potrebno je: 

  • 1 pakovanje piškota
  • 1 pakovanje zaleđenih malina (300 grama)
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 100 ml kisele pavlake
  • 100 grama crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema: Izmešajte slatku pavlaku i kiselu pavlaku. Dodajte oceđene maline. Posložite u kalup piškote pa stavite sloj pavlake sa malinama, pa piškote, pa sloj sa malinama i na kraju rastopljenu crnu čokoladu. Uživajte!

malinakekstorta.jpg
Foto: Shutterstock