Na Vaskrs je običaj da se pripremi bogat jelovnik, a ukoliko nemate ideja, ovo su naši predlozi.
Predjelo:
- Meze od slanine, suvog mesa, dobrog kozijeg i ovčijeg sira, domaćih kuvanih jaja i ajvara.
- Pita od sira i spanaća po starom tradicionalnom receptu:
Domaće kore filovati sa kombinacijom domaćeg sira i spanaća, soli i jaja. Kada razvijete kore i nafilujete pitu, pecite je u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.
Glavno jelo:
Jagnjetina pečena u rerni sa mladim krompirićima.
Sve što treba da uradite je da jagnjetinu dobro usolite, premažete je sa masti i stavite u pleh i pečete na 180 stepeni oko 2 do 3 sata (koliko kilograma ima meso toliko sati se peče). 45 minuta pred kraj pečenja jagnjetine, u pleh ubacite mlade, dobro oprane krompiriće. Nakon 45 minuta, izvadite iz rerne jagnjetinu i krompir i poslužite toplo.
Domaća lisnata pogača
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 250 ml mlakog mleka
- 8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
- 1 kašičica šećera
- 2 cela jaja i jedno belance
- 4 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- Za premazivanje otprilike 30g putera ( moze se premazati i uljem)
- Peći na 190°C ( 375°F) 25 minuta
Sarma od zelja:
- 3 veze zelja
- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 100 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- maslinovo ulje
- so, biber, mlevena paprika
- 150 g grčkog jogurta
- 500 ml paradajz soka
Priprema: Listove zelja obarite u slanoj vodi. U tiganju prodinstajte crni luk, juneće meso, beli luk i začine. Dodajte opran pirinač. S tim filom filujte listove zelja, savijte ih i stavite u vatrostalnu činiju. Prelijte sve sa sokom od paradajza pa pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Poslužite uz grčki jogurt.
Desert - Brza torta od malina
Potrebno je:
- 1 pakovanje piškota
- 1 pakovanje zaleđenih malina (300 grama)
- 250 ml slatke pavlake
- 100 ml kisele pavlake
- 100 grama crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema: Izmešajte slatku pavlaku i kiselu pavlaku. Dodajte oceđene maline. Posložite u kalup piškote pa stavite sloj pavlake sa malinama, pa piškote, pa sloj sa malinama i na kraju rastopljenu crnu čokoladu. Uživajte!