7 starih recepata za ručak koji je lako spremiti: Ovo su bake spremale bar 1 nedeljno, štedele vreme a nahranile sve

Niko ne može da odoli starim, tradicionalnim jelima. Naviknuti smo na njihov ukus i miris, to je uteha koja nam je najpotrebnija na kraju teškog radnog dana.

Recepti
Autor:
7 starih recepata za ručak koji je lako spremiti: Ovo su bake spremale bar 1 nedeljno, štedele vreme a nahranile sve
7 starih recepata za ručak koji je lako spremiti, Foto: Shutterstock

Dokaz da su naše bake bile mudrije od nas je upravo u pripremi jela. One su kuvale najukusnija jela, dok je za pripremu istih bilo potrebno samo 15ak minuta, a ostatak vremena ta ista jela su se krčkala.

Danas vam donosimo 7 recepata za najjednostavnija domaća jela koja se spremaju lako i brzo:

1. Pasulj

Ne postoji jednostavnija priprema ručka od pasulja, zbog čega u našem narodu postoji i izreka "prosto kao pasulj".

Potrebno je:

  • 2 glavice crnog luka
  • 500 grama pasulja
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • suva rebra

Priprema: Prodinstajte povrće, dodajte oprana rebra i pasulj koji je preko noći stajao u vodi. Nalijte vodom i kuvajte oko 2 do 3 sata. Kada se sve skuva, začinite po želji i poslužite uz turšiju.

Pasulj
foto: Pritnscreen/youtube

2. Sarma

Za pripremu fila za sarmu, uvijanja iste - potrebno je 15 minuta. Kada se stavi na ringlu da se krčka, sarma može da se kuva od 2 do 24 sata, na vama je šta ćete izabrati. Ali sama priprema je jednostavna i brza.

Potrebno je:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 grama mlevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 3 čena belog luka
  • 100 grama pirinča
  • 1 šargarepa
  • so, biber, suvi začin.

Priprema: Iseckajte luk i šargarepu na što sitnije, može i preko rende. Zatim dodajte meso, začine i opran pirinač. Sve izmešajte dobro i filujte listove kiselog kupusa. Stavite u šerpu, nalijte malo vode i kuvajte dok se sarme dobro ne skuvaju.

Sarma
foto: Printscreen/youtube

3. Kiseli kupus

Potrebno je:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • suvog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka

Priprema: Luk iseckajte sito pa stavite na dno lonca. Posle slažite red kiselog kupusa (dobro opranog), red suvog mesa i slaninice. Nalijte sa malo vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri što duže.

Kiseli kupus
foto: Shutterstock

4. Krompir na pola

Potrebno je:

  • 1 kg krompira, oljuštenog, opranog i isečenog na pola.
  • 300 sitno seckane suve slanine
  • Sir

Priprema: Krompir koji ste oljuštili, oprali i isekli na pola stavite u dobro podmašćen pleh da se peče. Nakon 40 minuta dodajte sitno seckanu slaninu ( na svaki krompir po jednu) i ostavite još malo da se ispeče. Nakon toga poslužite uz domaći sir.

Polutke, Kompir, Pole, Krompir u ljusci
foto: Shutterstock

5. Pita razljevuša

Potrebno je:

  • jaja
  • sir
  • mleko
  • brašno - kukuruzno
  • so
  • prašak za pecivo
  • mast

Priprema: Jaja umutite, dodajte mleko, sir, brašno, prašak za pecivo i mast. Sve izmešajte i izlijte u pleh i zapecite. Uz domaću supu i salatu, ovo je vrhunsko jelo.

Razljevuša
foto: preentscreen/Youtube

6. Domaća pileća supa

Potrebno je:

  • Pileći bataci
  • šargarepa, paškanat, celer, luk
  • rezanci
  • so i biber
  • svež peršun

Priprema: Pileći bataci se stave u lonac sa vodom. Sve se kuva oko pola sata, pa se doda rendana šargarepa, paškanat, celer i prepržen luk. Kada se sve skuva, meso se dovoji od koske, isecka i vrati u supu. Dodaju se rezanci i svež peršun i začini i kuva se sve još 5 minuta.

Pileća Supa
foto: Shutterstock

7. Bogata čorba od povrća, ali bez mesa

Potrebno je:

  • luk
  • krompir
  • drugo povrće po želji

Priprema: Domaćice su se uvek dobijale šta da stave u ovu čorbu. Obično se pravila od onoga što se nađe u kući, nekome je to grašak, boranija ili brokoli, kelj, prokelj.

Mi stavljamo obično luk, krompir, šargarepu i blitvu. Sve se skuva, izblenda u krem čorbu i posluži sa kašikom pavlake. Lepo i ukusno jelo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs