Tiktokerka Katlin savetuje da kažete "zbogom" uobičajenoj praksi čuvanja sira u originalnom plastičnom omotu nakon otvaranja.
Za sve ljubitelje sira stiže sjajna vest – postoji jednostavan trik kako da vaš blok čedar sira ostane svež mnogo duže. Bilo da ga koristite za tost ili posipate preko testenine, sir je nezaobilazan u mnogim kuhinjama.
Međutim, veliki blokovi sira koje kupujemo u supermarketima ponekad se teško potroše, posebno ako živite sami ili niste veliki ljubitelj ovog mlečnog proizvoda. Iako mlečni proizvodi generalno traju duže od većine namirnica u frižideru, mogu početi da se buđaju ako se ne iskoriste na vreme, piše "Miror."
Postoji jednostavno rešenje koje će vam pomoći da sir ostane svež i ukusan mnogo duže – sve je u načinu na koji ga čuvate nakon otvaranja hermetičkog plastičnog pakovanja u kojem je zapakovan.
Tiktokerka i kuvarica Katlin Ašmor na društvenim mrežama otkrila je trik za pravilno čuvanje sira.
Prema njenim rečima, nakon otvaranja originalnog pakovanja, treba odustati od čuvanja sira u plastičnom omotu, jer on zadržava vlagu i stvara savršenu podlogu za razvoj plesni. Umesto toga, ona predlaže korišćenje specijalizovanog papira za sir. Ako vam ovaj papir nije dostupan ili vam se čini preskipm, papir za pečenje je odlična alternativa.
"Molim vas, prestanite da čuvate sir u plastičnom omotu iz prodavnice. Brzo će se ubuđati i bacićete novac. Kada ga jednom otvorite, izvadite ga iz plastike", savetuje Katlin. "Ja lično koristim papir za sir, ali ako ga ne možete pronaći, možete koristiti voštanu kesu ili komad papira za pečenje i staviti ga u papirnu kesu. Papir za sir je zapravo samo voštani papir sa jedne strane i papir za pečenje sa druge."
Katlin dodaje da je najvažnije omogućiti siru da "diše".
"Sir obično sadrži visok nivo vlage, a ako ne može da diše, vlaga ostaje zarobljena i postaje savršena podloga za bakterije i plesni. Samo ga zamotajte kao mali poklon i videćete da će vam trajati tri do četiri puta duže u frižideru nego da ste ga ostavili u plastici", tvrdi Katlin.
Specijalizovani papir za sir može biti poprilično skup. Međutim, papir za pečenje, poznat i kao pergament papir, koji Katlin predlaže kao zamenu, u većini prodavnica košta oko 250 dinara ili manje.
U nastavku saznajte u čemu se krije tajna miročkog sira:
Bonus video: