Sastojci:
- 150 g seckane čokolade za kuvanje
- 90 g maslaca isečenog na kockice
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 90 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
- 3 jajeta
- 2 mekane, zrele kruške
- 1 kašika marmelade od kajsija
Priprema:
1. Kalup obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
2. Na pari otopiti čokoladu (ili u mikrotalasnoj), skloniti s vatre i dodati maslac. Mešati dok ne dobijete glatku masu. Dodati šećer i orahe/bademe/lešnike, promešati. Kad se ohladi, umutiti varjačom tri žumanceta.
3. Kruške oprati i svaku iseći na šest do osam kriški.
4. Umutiti belanca u čvrst sneg i lagano ga umešati u smesu s čokoladom.
5. Rasporediti smesu u pripremljeni kalup i preko složiti kriške krušaka.
6. Kolač peći 40 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne bude suva. Pre sečenja ga ohladiti!