Potrebno je:
- 200g prezle
- 4 kašike šećera
- Vanilin šećer
- 50g maslaca
Voćni fil:
- 1kg šljiva
- 5 kašika šećera
- Vanilin šećer
- 3 kašike gustina
- Sasvim malo vode
Griz fil:
- 1l mleka
- 13 kašika griza
- 10 kašika šećera
- Vanilin šećer
- 1 jaje
- 90g maslaca
Priprema: U jednu činiju izmešati prezle, šećer i vanilin šećer pa tu smesu prepržiti na 50 grama rastopljenog maslaca. Ostaviti sa strane da se ohladi.
Voćni fil napraviti tako što ćete očistiti šljive i staviti ih u šerpu sa šećerom da se prokuvaju. Umutiti gustin i malo vode pa dodati već skuvanim šljivama. Vratiti na ringlu da provri pa skloniti da se prohladi.
Spremiti griz fil tako što ćete izmešati griz, šećer i vanilin šećer. Zatim ćete u mleko dodati griz i kada je skoro skuvano dodati i jedno jaje. Skloniti sa ringle i dok jako mešate dodati maslac i još mešati sve dok se ne sjedini.
Slagati u pleh prvo upržene prezle pola smese, zatim pola smese griz fila, pa celu smesu fila od šljiva i preko opet griz fil i završite sve sa prezlama. Ohladite i poslužite.