Sočan kolač sa kokosm jedna je od omiljenih poslastica u Mađarskoj, te se često nalazi na njihovim porodičnim trpezama. Pravi se začas od svega nekoliko sastojaka, te vam neće oduzeti puno vremena, ali će vas izvanrednim ukusom osvojiti već pri prvom zalogaju. Mnogi kažu da je lepši i od čuvenih čupavaca.
Šta je potrebno od sastojaka?
Za koru:
- 4 jaja
- 1 1/2 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- prašak za pecivo
- šećer - 1 šolja
- vanila
Jaja se umute sa šećerom. Nakon toga dodajemo brašno u koje smo stavili prašak za pecivo. Na kraju i vanilu. Sve to se sipa u pleh, namazan uljem i peče se na 150 stepeni.
Čačkalicom proveravamo da li je gotovo. Ako se ništa ne lepi za čačkalicu, vadi se iz rerne i ostavlja da se ohladi veoma dobro.
Za preliv:
- 200 ml vode
- 60 g maslaca
- šolje šećera
- 2 supene kašike kakaa
Za posipanje:
- kokosovo brašno
Dok se kora hladi, u jednu šerpu stavljamo sve sastojke za preliv i mešamo dok ne dobijemo gust sirup.
Kad se kora ohladi, napravimo rupice u njoj i dobro je natopimo rashlađenim. Zatim odozgo pospebo kokosom i spreman je za degustaciju.