Starinski zaliveni kolačići sa orasima po narodnom receptu: Svi obožavaju neodoljive tatlije jer se tope u ustima

Najbolji recept za tatlije obavezno zapišite i isprobajte, garantujemo da se nećete pokajati!

Recepti
00:12h
Starinski zaliveni kolačići sa orasima po narodnom receptu: Svi obožavaju neodoljive tatlije jer se tope u ustima
Foto: Printscreen Youtube - Marinina kuhinja

Zaliveni kolač tatlija nekada je bio veoma česta poslastica na trpezama širom regiona, a danas moderne domaćice ni ne znaju recept.

Sastojci:

  • 100 g putera
  • 2 jaja
  • 400 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 2 g prašak za pecivo
  • 100 gr oraha
  • 550 ml vode
  • 1/2 limuna

Način pripreme:

Umutite mikserom omekšali puter i sećer. Ovoj smesi dodajte jaja, pa sve dobro sjedinite i dalje muteći. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa kratko mutite mikserom, a zatim rukama umesite testo koje treba da bude meko.

Tatlije
foto: Printscreen Youtube - Marinina kuhinja

Pripremite tepsiju koju ste podmazali puterom. Rukama uzimajte testo iz vangle i oblikujte kuglice koje treba da budu veličine oraha. Ostavite razmaka između tatlija jer će narasti tokom pečenja.

U svaku tatliju stavite jednu polovinu oraha i blago pritisnite.

Stavite tatlije da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 25 minuta na toj temperaturi, a zatim još 10-15 min na 180, tek toliko da dobiju boju. Izvadite pečene tatlije i ostavite da se kratko ohlade, po savetu Marinine kuhinje.

Dok se tatlije peku, pripremite sećerni sirup (agdu).

U vode sipajte šećer i stavite da se kuva. Sirup treba oko 10 minuta da ključa, ne mora da bude puno gust. Pred kraj kuvanja dodajte pola limuna isečenog na kolutove. Polako prelijte sirupom tatlije. U početku će “plivati” u sirupu, ali će vrlo brzo sve upiti. Tatlije ostavite nekoliko sati da se ohlade, idealno bi bilo preko noći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs