Zaliveni kolač tatlija nekada je bio veoma česta poslastica na trpezama širom regiona, a danas moderne domaćice ni ne znaju recept.
Sastojci:
- 100 g putera
- 2 jaja
- 400 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 300 g brašna
- 2 g prašak za pecivo
- 100 gr oraha
- 550 ml vode
- 1/2 limuna
Način pripreme:
Umutite mikserom omekšali puter i sećer. Ovoj smesi dodajte jaja, pa sve dobro sjedinite i dalje muteći. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa kratko mutite mikserom, a zatim rukama umesite testo koje treba da bude meko.

Pripremite tepsiju koju ste podmazali puterom. Rukama uzimajte testo iz vangle i oblikujte kuglice koje treba da budu veličine oraha. Ostavite razmaka između tatlija jer će narasti tokom pečenja.
U svaku tatliju stavite jednu polovinu oraha i blago pritisnite.
Stavite tatlije da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 25 minuta na toj temperaturi, a zatim još 10-15 min na 180, tek toliko da dobiju boju. Izvadite pečene tatlije i ostavite da se kratko ohlade, po savetu Marinine kuhinje.
Dok se tatlije peku, pripremite sećerni sirup (agdu).
U vode sipajte šećer i stavite da se kuva. Sirup treba oko 10 minuta da ključa, ne mora da bude puno gust. Pred kraj kuvanja dodajte pola limuna isečenog na kolutove. Polako prelijte sirupom tatlije. U početku će “plivati” u sirupu, ali će vrlo brzo sve upiti. Tatlije ostavite nekoliko sati da se ohlade, idealno bi bilo preko noći.