Baklava bez kora sa jogurtom: Sočna i neodoljiva, a zbog 1 cake je ukusnija i od tradicionalne

Baklava bez kora sa jogurtom savršena je poslastica za Božić!

Recepti
17:31h
Baklava bez kora sa jogurtom: Sočna i neodoljiva, a zbog 1 cake je ukusnija i od tradicionalne
Foto: Shutterstock

Baklava bez kora sa jogurtom je starinska poslastica koja se često nalazila na prazničnim trpezama kod nas. Oko 45 minuta je potrebno da je napravite, ali trud će se sigurno isplatiti, uverićete se i sami kada je probate!

Važna napomena: Ako nalivate sa hladnim sirupom, baklava mora biti vruća - ako nalivate vrućim sirupom, baklava mora biti hladna.

Količina naminica za 8 osoba:

  • 100 gr mlevenih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 1 čaša jogurta
  • 1 šoljica ulja
  • 3 šoljice mleka
  • 3 šoljice brašna
  • 3 šoljice griza
  • 1 prašak za pecivo
Baklava bez kora
foto: Shutterstock

Sirup:

  • 400 g šećera
  • 500 ml vode
  • sok od jednog limuna

Način pripreme:

U vanglicu staviti orahe, suvo grožđe, jogurt, mleko, brašno, ulje, griz, prašak za pecivo i sve lagano dobro izmešati.

Sipati u podmazan pleh. Zagrejati rernu na 180 C stepeni. Peći u zagrejanoj rerni, dok gornja strana ne dobije zlatno braon boju oko 30 min...Iseći na željeni oblik.

Sirup: šećer dobro razmutiti u vodi i dodati sok od jednog limuna i pustiti da vri 5 minuta...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs