Sa kokosom, orasima, pistaćima, čokoladom: 6 najukusnijih baklava po bosanskim receptima

Baklava je uvek dobar izbor, a naročito kad je sa egzotičnim ukusima

Recepti
Autor:
Sa kokosom, orasima, pistaćima, čokoladom: 6 najukusnijih baklava po bosanskim receptima
Foto: Shutterstock

U Bosni, baklava je jedno od omiljenih i najtradicionalnijih slatkiša, a žene često priređuju različite vrste koje se prilagođavaju savremenim ukusima i inovacijama. Osim klasične baklave, koja je bogata orahima i sirupom, postoje mnoge varijante sa različitim punjenjima. Evo sedam vrsta baklave koje se često prave u Bosni:

1. Klasična baklava sa orasima

Ovo je najpoznatija vrsta baklave, koja se pravi sa tankim slojevima testa, punjena mlevenim orasima, prelivena bogatim šećernim sirupom. Ova baklava je omiljena na svim proslavama i slavljima, a njen bogat ukus je neprevaziđen.

Sastojci:

  • 500 g kvasnog testa za baklavu (ili domaće kore za baklavu)
  • 300 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera za sirup
  • 1 kašičica vanilin šećera
Baklava
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Prvo pripremite sirup: U šerpi pomešajte 250 ml vode i 200 g šećera, stavite na vatru i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte vanilin šećer, promešajte i sklonite sa vatre da se ohladi.

Uklonite tanki sloj kvasnog testa i ravnomerno ga rasporedite po podmazanoj tepsiji. Posipajte malo mlevenih oraha.

Ponavljajte proces, stavljajući slojeve testa i oraha, dok ne potrošite sve sastojke.

Na kraju, prelijte baklavu otopljenim maslacem.

Ispecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta dok ne postane zlatno smeđa.

Kada je baklava pečena, prelijte je hladnim sirupom i ostavite da upije sirup i ohladi se.

Baklava sa kokosom

Ova varijanta baklave koristi kokos umesto oraha, a tekstura je blaža i laganija. Kokos daje posebnu aromu, a baklava sa kokosom je idealna za ljubitelje egzotičnih i osvežavajućih ukusa. Priprema se sa tankim slojevima testa i često se preliva sirupom sa dodatkom vanile ili rum-essence za još bogatiji miris.

Sastojci:

  • 500 g kvasnog testa za baklavu
  • 200 g kokosa
  • 150 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera za sirup
  • 1 kašičica vanilin šećera
Baklava sa kokosom
foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

Pripremite sirup na isti način kao u receptu za klasičnu baklavu.

Pomešajte kokos i šećer. U tepsiji rasporedite kore, svaku premazujte sa rastopljenim maslacem. Na svaku drugu kore stavite malo kokos-mešavine.

Nastavite sa slaganje kore i kokosa dok ne potrošite sve sastojke.

Pecite baklavu na 180°C 30-40 minuta. Kada je pečena, prelijte je hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.

Baklava sa čokoladom

Čokolada i baklava čine savršen spoj u ovoj modernoj varijanti. Umesto klasičnih orašastih plodova, u ovu baklavu ide mlevena čokolada, ponekad u kombinaciji sa kesten-pireom ili mlevenim lešnicima, a rezultati su sočni i bogati. Čokolada može biti i u sirupu, što daje još intenzivniji ukus.

Sastojci:

  • 500 g kvasnog testa za baklavu
  • 200 g crne čokolade
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera za sirup
Baklava sa čokoladom
foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

Prvo pripremite sirup kao u prethodnim receptima.

Istopite čokoladu na pari, a zatim pomešajte sa mlevenim orasima. U tepsiji stavite kore, premazujte ih maslacem, a između slojeva stavljajte mešavinu čokolade i oraha.

Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta. Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.

Baklava sa pistaćima

Pistaći su luksuzni sastojak koji se sve više koristi u modernim verzijama baklave. Pistaći se često kombinuju sa orasima ili se koriste samostalno za punjenje, čime baklava dobija bogat zeleni ton i jedinstven, orašast ukus. Ovaj tip baklave obavezno se preliva sa šerbetom od ruže, što joj daje sofisticiranost.

Sastojci:

  • 500 g kvasnog testa za baklavu
  • 200 g pistaća
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera za sirup
  • 1 kašičica ružine vodice (opcionalno)
Baklava sa pistaćima
foto: preentscreen/Youtube

Priprema:

Pripremite sirup kao prethodno, dodajući ružinu vodicu za specifičan miris.

Pomešajte pistaće sa mlevenim orasima.

U tepsiji slažite kore, svaku premazujte maslacem, a između stavljajte mešavinu pistaća i oraha.

Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da upije sirup.

Baklava sa lešnicima

Ova varijanta koristi lešnike kao osnovnu orašastu komponentu. Lešnici daju baklavi bogat i intenzivan ukus, a mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa orasima. Baklava sa lešnicima je popularna i u zimskim mesecima, kada se često priređuje za prazničnu trpezu.

Sastojci:

  • 500 g kvasnog testa za baklavu
  • 200 g mlevenih lešnika
  • 150 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera za sirup
Baklava
foto: Shutterstock

Priprema:

Pripremite sirup kao u prethodnim receptima.

U tepsiji stavite kore, premazujte ih maslacem, a između stavljajte mlevene lešnike.

Pecite baklavu na 180°C 30-40 minuta.

Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.

Baklava sa džemom od šljiva

Ova verzija baklave uključuje džem od šljiva koji se koristi kao dodatak uz orahe, što čini baklavu sočnom i sladnjikavom. Džem može biti i od drugih vrsta voća, poput malina ili breskvi, što daje baklavi poseban, voćni karakter.

Sastojci:

  • 500 g kvasnog testa za baklavu
  • 200 g džema od šljiva
  • 150 g oraha
  • 150 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera za sirup
baklava
foto: Profimedia

Priprema:

Pripremite sirup kao u prethodnim receptima.

Pomešajte mlevene orahe sa džemom od šljiva.

Na svaku koru stavite džem-orahe i premazujte sa rastopljenim maslacem.

Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.

Svaka od ovih baklava donosi svoj jedinstveni ukus i aromu, i bilo koja od njih bi bila savršen izbor za sve vrste porodičnih okupljanja i proslava u Bosni.

Pogledajte recept za džem od čvaraka

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs