Potrebno za fil:
- 1 čaša jogurta
- 4 jajeta
- 100g šećera
- 1ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za sirup:
- 500g šećera
- 500ml vode
- 1 limun
I još:
- 1/2 kg kora za pitu
- 600g višanja
- 3 kašike griza
Priprema: Za fil umutiti jaja, dodati jogurt, šećer, vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo. Sjediniti. U višnje dodati griz i promešati. Ako su potpuno odleđene i oceđene dovoljno je jedna kašika griza. Baklavu složiti tako što ćete svaku koru premazati filom dok ne utrošite polovinu kora. Zatim rasporediti višnje, a potom nastavite da redjate kore i svaku premazati, kao i poslednju. Staviti da se peče na 180°C 40 minuta. Dok se baklava peče, sjediniti šećer i vodu, te staviti na ringlu na nižu temperaturu i kuvati 5 minuta od vrenja. Zatim dodati 1 limun isečen na kriške i kuvati još 1 minut. Vrelu baklavu preliti vrućim ušpinovanim šećerom i ostaviti je da se natopi i ohladi. Kada se ohladi čuvati u frižideru.