Baklava sa višnjama: Sočna, ukusna, a pravi se očas posla

Baklava od višanja je desert koji treba da se pripremi upravo sada, kada su višnje u jeku sezone

Recepti
Baklava sa višnjama: Sočna, ukusna, a pravi se očas posla
Baklava od višanja, Foto: Printscreen/youtube

Potrebno za fil:

  • 1 čaša jogurta
  • 4 jajeta
  • 100g šećera
  • 1ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za sirup:

  • 500g šećera
  • 500ml vode
  • 1 limun

I još:

  • 1/2 kg kora za pitu
  • 600g višanja
  • 3 kašike griza

Priprema: Za fil umutiti jaja, dodati jogurt, šećer, vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo. Sjediniti. U višnje dodati griz i promešati. Ako su potpuno odleđene i oceđene dovoljno je jedna kašika griza. Baklavu složiti tako što ćete svaku koru premazati filom dok ne utrošite polovinu kora. Zatim rasporediti višnje, a potom nastavite da redjate kore i svaku premazati, kao i poslednju. Staviti da se peče na 180°C 40 minuta. Dok se baklava peče, sjediniti šećer i vodu, te staviti na ringlu na nižu temperaturu i kuvati 5 minuta od vrenja. Zatim dodati 1 limun isečen na kriške i kuvati još 1 minut. Vrelu baklavu preliti vrućim ušpinovanim šećerom i ostaviti je da se natopi i ohladi. Kada se ohladi čuvati u frižideru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs