Slavski kolač po receptu monahinje iz manastira kod Lapova: Peče se u šerpi, a uspeva svima

Donosimo vam recept za najbolji posni slavski kolač - obavezno ga zapište

Recepti
Autor:
Slavski kolač po receptu monahinje iz manastira kod Lapova: Peče se u šerpi, a uspeva svima
Foto: Printscreen/youtube

Knjiga Posni kolači autorke monahinje Atanasije Rašić predstavlja pravo blago za sve domaćice i ljubitelje tradicionalne posne kuhinje. Izdanje iz manastira Rukumija kod Lapova, objavljeno 2016. godine, sadrži 152 stranice pažljivo odabranih recepata za posne kolače, koji se pripremaju s ljubavlju, verom i poštovanjem prema pravoslavnim običajima.

Ova zbirka recepata nudi raznovrsne poslastice, prilagođene svim ukusima, i ističe jednostavnost pripreme u skladu sa crkvenim pravilima posta. Sa ovom knjigom, svaki praznik i slava može biti obogaćen ukusnim posnim kolačima, donoseći radost i duhovnu toplinu na trpezu.

česnica, Slavski Kolač
foto: Shutterstock

SLAVSKI KOLAČ

Sastojci:

  • 2 kg pšeničnog brašna
  • 1,25 l osvećene vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašika soli

Priprema:

Razmutite kvasac u malo mlake vode i dodajte prstohvat brašna da napravite retko testo. Ostavite da se kvasac aktivira. U posebnoj posudi pomešajte 1,5 kg brašna sa osvećenom vodom, dodajte so i sve dobro sjedinite. Ostavite testo da naraste, pa ga premestite najmanje dva puta.

Preostalo brašno (do 2 kg) koristite za doradu testa, da bi postalo mekano, elastično i manje lepljivo. Testo oblikujte u pletenicu ili druge oblike po želji, a zatim stavite u šerpu zbog duguljastog oblika. Ostavite kolač da odmori još oko 30 minuta, zatim ga premazite osvećenom vodom i ukrasite po tradiciji – može se napraviti krst od testa ili ukrasi koji simbolizuju porodicu i veru.

Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-braon boju. Kolač je gotov kada čačkalica koju zabodete u sredinu izađe čista.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs