Kako se u Albaniji sprema musaka? Jelo koje vas neće ostaviti ravnodušnim

Ako ne znate šta ćete za ručak, isprobajte recept za albansku musaku

Recepti
Kako se u Albaniji sprema musaka? Jelo koje vas neće ostaviti ravnodušnim
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,2 kg jagnjeće plećke
  • 600 ml gustog jogurta
  • 70 g maslaca
  • 70 g dugog zrnastog pirinča
  • 50 g belog brašna
  • 4 jaja
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • malo rendanog muskatnog oraščića
  • biljno maslinovo ulje po želji
  • so i biber po ukusu

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Zagrejte kašiku maslaca i kašiku biljnog ulja u većoj šerpi na visokoj temperaturi.

Isecite jagnjetinu na kocke veličine oko pet centimetara. Pržite meso sa svih strana dok ne porumeni, zatim izvadite iz šerpe.

Musaka, ručak
foto: Shutterstock

Na istom ulju prodinstajte sitno iseckani beli luk oko pola minuta, zatim podlijte sa 200 ml vode. Vratite meso u šerpu i začinite origanom.

Kuvajte sve zajedno oko 45 minuta do sat vremena, dok meso ne omekša.

Dodajte pirinač u smesu. Posolite i pobiberite po ukusu.

Prebacite meso i pirinač u vatrostalnu posudu.

Na istoj šerpi otopite preostali maslac, dodajte brašno i dobro promešajte. Pržite brašno oko dva minuta, zatim sklonite sa vatre.

U brašno dodajte jogurt i dobro promešajte.

Vratite smesu na vatru i kuvajte nekoliko minuta.

Ponovo sklonite sa vatre, dodajte jaja, so i biber. Dobro promešajte.

Sipajte dobijenu smesu preko mesa i pirinča.

Na vrhu pospite rendanim muskatnim oraščićem.

Stavite sve zajedno da se peče u prethodno zagrejanu rernu oko 45 minuta, piše Punkufer.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs