Sastojci:
- 1,2 kg jagnjeće plećke
- 600 ml gustog jogurta
- 70 g maslaca
- 70 g dugog zrnastog pirinča
- 50 g belog brašna
- 4 jaja
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica sušenog origana
- malo rendanog muskatnog oraščića
- biljno maslinovo ulje po želji
- so i biber po ukusu
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Zagrejte kašiku maslaca i kašiku biljnog ulja u većoj šerpi na visokoj temperaturi.
Isecite jagnjetinu na kocke veličine oko pet centimetara. Pržite meso sa svih strana dok ne porumeni, zatim izvadite iz šerpe.
Na istom ulju prodinstajte sitno iseckani beli luk oko pola minuta, zatim podlijte sa 200 ml vode. Vratite meso u šerpu i začinite origanom.
Kuvajte sve zajedno oko 45 minuta do sat vremena, dok meso ne omekša.
Dodajte pirinač u smesu. Posolite i pobiberite po ukusu.
Prebacite meso i pirinač u vatrostalnu posudu.
Na istoj šerpi otopite preostali maslac, dodajte brašno i dobro promešajte. Pržite brašno oko dva minuta, zatim sklonite sa vatre.
U brašno dodajte jogurt i dobro promešajte.
Vratite smesu na vatru i kuvajte nekoliko minuta.
Ponovo sklonite sa vatre, dodajte jaja, so i biber. Dobro promešajte.
Sipajte dobijenu smesu preko mesa i pirinča.
Na vrhu pospite rendanim muskatnim oraščićem.
Stavite sve zajedno da se peče u prethodno zagrejanu rernu oko 45 minuta, piše Punkufer.hr