1. Grašak
Sastojci:
- 500 g graška
- 500 g svinjskog mesa (može i piletina)
- 1 crni luk
- 1 prazilk (po želji)
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 3 čena belog luka
- 1 kesica instant krem čorbe od graška
- suvi biljni začin, biber
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- malo mirođije
- 2 kašike kečapa
- 1 kasicica suvog vlašca (po želji)
Priprema: Luk i praziluk propržiti na ulju i poslozi, pa dodati meso iseckano na kockice. Začiniti sa suvim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac. Kada se meso malo upržilo, dodajte sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i opet promešajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte sa vodom. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri. Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuvajte nekih 30-45 minuta (procenite sami).
2. Pileći paprikaš
Sastojci:
- 2 veća bataka ili karabataka
- 1 kg krompira
- 1 dl ulja
- 1 veća šargarepa
- 1 dl soka paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašičica aleve paprika
- 2 kašike brašna
- mleveni biber
- peršunov list
- so
Priprema: Na ulju propržite posoljene batake ili karabatake.
U šerpi u kojoj ćete kuvati paprikaš takođe na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, pa kad se zacakli dodati na kolutove isečenu šargarenu, posolite po ukusu, sipajte pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Kada je sve upola kuvano dodajte sok od paradajza, očišćen i na kocke isečen krompir, iseckano gotovo meso. Obavezno sipajte i ulje u kom se pržila piletina, daće poseban šmek jelu. Sipajte pola litra vode i sve zajedno kuvajte dok ne bude gotovo.
Pred sam kraj napravite zapršku od malo ulja, brašna i aleve paprike i kuvajte još dvadesetak minuta uz povremeno mešanje. U slučaju da ne želite da dodajte zapršku, a želite gušću teksturu, možete u 1 dl hladne vode umešati kašiku brašna i to postepeno dodavati jelu uz stalno mešanje. Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.
3. Riblja čorba
Sastojci:
- 2 vrste ribe
Za marinadu:
- 1 limun
- 2,3 čena belog luka
- malo začina
Ostalo:
- 1 paprika babura
- 1 koren celera
- persun
- 1 crveni luk
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- maslinovo ulje ili suncokretovo (sta preferirate)
- so, biber, suva začinska paprika
- 1 limun
- 1 šolja pasiranog paradajza (najbolje domaceg)
- 1 šolja belog vina
Priprema: U očišćenu ribu stavite malo belog luka, začina i limuna. Sve to ostavite da odstoji. Prodinstajte luk i šargarepu pa izblendajte tu smesu i stavite u vodu. Dodajte i papriku i začine i sve kuvajte. Dodajte i ribu pa kuvajte sve oko sat vremena. Izvadite kuvanu ribu i odvojite meso od kostiju. Sadržaj čorbice još jednom sameljite štapnim mikserom, a ribu vratite u čorbu i poslužite toplu.
4. Sočivo
Sastojci:
- pola kilograma sočiva
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 1 šargarepa, srednje veličine
- so, biber
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašika brašna
- suvi biljni začin po ukusu
- ulje po potrebi (za zapršku)
- Kobasica
Priprema:
Stavite sočivo da provri, pa ostavite da se kuva oko 10-15 minuta.
Propržiti u šerpi luk i šargarepu, pa dodati isečenu kobasicu i proceđeno sočivo u kuvati oko 20 minuta. Dodajte so i biber, dobro promešajte.
Kad bude gotov, na malo zagrejanog ulja sipajte kašiku brašna i kašičicu mlevene paprike i promešajte da se zgusne. Kutlačom sipajte u zapršku malo po malo vode iz šerpe sa sočivom, pa promešajte i sve zajedno sipajte sa zaprškom nazad u šerpu.
Ostavite da vri oko pet minuta.
5. Gulaš
Sastojci:
Začinski buket:
- stabljika peršuna
- 1 lovorov list
- stabljika celera
- 3 zrna bibera
- 3 grančice majčine dušice
Ostalo:
- 680 g teletine
- 2 glavice crvenog luka
- 2 šargarepe
- limunov sok
- so
- mleveni biber
- 85 g maslaca
- 230 g šampinjona
- 2 kašike brašna
- 1 žumance
- 2 kašike pavlake
- peršunov list
Priprema:
Iseći teletinu na kocke. Luk oljuštite i krupno naseckajte. Šargarepe isecite na komadiće, a pečurke načetvrtine. Stavite teletinu, luk, šargarepe, limunov sok i začinski buket u lonac, pa sve potpuno prelijte vodom. Posolite i pobiberite. Pustite da lagano vri 1 sat. U tiganju, na vatri srednje jačine, otopite 25 g maslaca. Dodajte luk i pržite ga, povremeno mešajući, dok ne postane zlatne boje. Dodajte još 25 g maslaca i pečurke. Pržite, povremeno mešajući, oko 5 minuta.
Ocedite tečnost od teletine i sačuvajte 6 dl. Dodajte meso i povrće pečurkama i luku, pa odložite na toplo. U velikom tiganju otopite preostali maslac. Uspite brašno i dinstajte ga, stalno mešajući, oko minut. Sklonite tiganj s vatre i postupno umešajte sačuvanu tekućinu. Vratite tiganj na vatru i mešajte umak dok ne uvrije i zgusne se. Sklonite tiganj s vatre i ostavite da se malo ohladi. U činiji umešajte žumanac i pavlaku, pa mešavinu lagano umešajte u umak. Dodajte meso i povrće pa prokuvajte 5 minuta, a da ne zavre. Začinite, ukrasite peršunom i poslužite
Bonus video: