ITALIJANI SU BOGOVI TESTA, A OVO JE NJIHOV RECEPT ZA FOKAČU: Najmekša, najukusnija i najlepša pogača sa belim lukom

Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća

Recepti
Autor:
ITALIJANI SU BOGOVI TESTA, A OVO JE NJIHOV RECEPT ZA FOKAČU: Najmekša, najukusnija i najlepša pogača sa belim lukom
Foto: Shutterstock

Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.

Tajna dobre fokače leži u izradi dobrog testa. A ko to radi bolje od Italijana? Niko. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.

Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.

Šta nam je sve potrebno:

Fokača
foto: Shutterstock

Za testo:

  • 450g brašna
  • 350ml tople vode
  • kašičica šećera
  • svež kvasac pola pakovanja 25g
  • pola kašičice soli
  • 50ml maslinovog ulja
  • Za prelivanje i ukrašavanje:
  • grančica svežeg ruzmarina
  • beli luk 2-3 čena
  • maslinovo ulje
  • krupna morska so
Fokača
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, ostaviti da odstoji 15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U brašno dodati so, potom kvasac, neprestano mešati dok se ne dobije fino mekano testo.

Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temeraturi, trebalo bi da se udvostruči.

Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje) razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri, sušeni paradajz.

Peći na umerenoj temperaturi do 200C oko 15 minuta, naravno u prethodno zagrejanoj rerni.

Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljk, čubar, timijan), beli luk pomešati sa maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom soli.

Veoma jednostavno, a ukusno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs