Postoje mnogo varijanti i oblika ovog ukusnog jela. Knedle od krompira možete koristiti kao samostalnu večeru ili kao dodatak mesu. Knedle od krompira su jelo poreklom iz Poljske.
Priprema: 15 min
Sastojci:
- 7 kašika pšeničnog brašna
- 1 kašika krompirovog brašna
- 1 veliki luk
- 150 g dimljene slanine ili masti
- So i biber
- Kašika limunovog soka
Knedle od krompira – način pripreme:
Oljuštite i operite krompir. Narendajte ih na sitno rende i zatim uklonite višak vode iz dobijene mase.
Stavite mešavinu krompira u plastičnu činiju i lagano poprskajte limunovim sokom da krompir previše ne potamni. Međutim, nemojte preterati – previše soka može da ukiseli smesu. Dodajte brašno i mešajte dok ne postane glatko. Posolite i pobiberite po svom ukusu. Imajte na umu, međutim, da velika količina soli može dovesti do toga da smesa u posudi brzo postane vodenasta, pa posolite na samom kraju.
U velikom loncu prokuvajte vodu i posolite. Kada voda proključa, počnite da stavljate knedle na nju - možete to učiniti običnom kašikom. Porcije mase uzimajte u otprilike pola kašike, pa stavite na vodu, lagano potopite u ključalu vodu.
Kuvajte knedle oko 7 minuta, od trenutka kada izbiju na površinu.
Stavite tiganj na vatru i u njemu zagrejte 2 kašike ulja. Pržite slaninu i luk iseckanu na kockice dok luk ne postane providan, a slanina porumeni.
Kuvane knedle koje su već isplivale na površinu izvadite iz šerpe pomoću šupljinice. Knedle od krompira stavite na tanjir i pospite čvarcima od slanine i crnim lukom. Spremni!
Knedle od krompira su jedno od najjednostavnijih jela koje se može napraviti od krompira
Knedle od krompira su jedno od najjednostavnijih jela koje se može napraviti od krompira