Postoje mnogo varijanti i oblika ovog ukusnog jela. Knedle od krompira možete koristiti kao samostalnu večeru ili kao dodatak mesu. Knedle od krompira su jelo poreklom iz Poljske.
Priprema: 15 min
Sastojci:
- 7 kašika pšeničnog brašna
- 1 kašika krompirovog brašna
- 1 veliki luk
- 150 g dimljene slanine ili masti
- So i biber
- Kašika limunovog soka
Knedle od krompira – način pripreme:
Oljuštite i operite krompir. Narendajte ih na sitno rende i zatim uklonite višak vode iz dobijene mase.
Stavite mešavinu krompira u plastičnu činiju i lagano poprskajte limunovim sokom da krompir previše ne potamni. Međutim, nemojte preterati – previše soka može da ukiseli smesu. Dodajte brašno i mešajte dok ne postane glatko. Posolite i pobiberite po svom ukusu. Imajte na umu, međutim, da velika količina soli može dovesti do toga da smesa u posudi brzo postane vodenasta, pa posolite na samom kraju.
U velikom loncu prokuvajte vodu i posolite. Kada voda proključa, počnite da stavljate knedle na nju - možete to učiniti običnom kašikom. Porcije mase uzimajte u otprilike pola kašike, pa stavite na vodu, lagano potopite u ključalu vodu.
Kuvajte knedle oko 7 minuta, od trenutka kada izbiju na površinu.
Stavite tiganj na vatru i u njemu zagrejte 2 kašike ulja. Pržite slaninu i luk iseckanu na kockice dok luk ne postane providan, a slanina porumeni.
Kuvane knedle koje su već isplivale na površinu izvadite iz šerpe pomoću šupljinice. Knedle od krompira stavite na tanjir i pospite čvarcima od slanine i crnim lukom. Spremni!