KREMPITA - SAVRŠEN SPOJ KREMASTE VANILE I HRSKAVE KORE: Kako da stoji čvrsto, a i da bude pufnasta u isto vreme

Jedan od sigurno omiljenih kolača svih nas je svakako KREMPITA

Recepti
15:29h
KREMPITA - SAVRŠEN SPOJ KREMASTE VANILE I HRSKAVE KORE: Kako da stoji čvrsto, a i da bude pufnasta u isto vreme
Foto: Printscreen Youtube/ Serpica recepti

Donosimo vam nasavršeniji a ujedno i verovatno najlakši recept za ovu ukusnu poslasticu.

Sastojci:

  • lisnato testo (1 pakovanje zamrznutog - 500 gr. ili dva pakovanja svežeg)
  • 10 jaja
  • 1,5 l mleka
  • 150 gr. gustina
  • 350 - 400 gr. šećera
  • 30 gr. vanilin šećera ili 2 kašike arome od vanile
  • 30 gr. želatina (čaša vode)
  • ako volite malo limunove korice
krempita
foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Priprema:

Na samom početku ćemo ispeći koru od lisnatog testa, možete koristiti zamrznuto ili sveze testo, po vašem izboru, pečemo je 10-ak minuta. Jednu koru pečemo u komadu, a drugu ćemo iseći na jednake kocke.

Zatim prelazimo na pripremu fila. Bezmalo celu količinu mleka ćemo staviti da se kuva, a mi ćemo u međuvremenu razdvojiti žumanca od belanaca 10 jaja. U žumanca stavljamo šećer, vanilin šećer, gustin i ostatak mleka, to ćemo razmutiti dok ne nestanu grudvice. U drugoj posudi ćemo pomešati želatin sa vodom i ostaviti da želatin nabubri 10-ak minuta. Kada mleko prokuva spojićemo ga sa smesom koju smo napravili sa žumancima i mešati neprestano na ringli dok se ne zgusne. Fil ćemo sada umešati sa gustinom i ostaviti 15-ak minuta da se prohladi. Nakon toga prelazimo na mućenje belanaca dok ne dobijemo čvrst sneg i onda sve sjedinimo zajedno i prelijemo preko donje gore, na vrh stavimo isečene kockice od kore pa ostavimo u frižideru da se stegne preko noći.

Sutradan posipamo šećer u prahu preko našeg kolača, isečemo i krempita je spremna za serviranje. Sada ne preostaje ništa drugo nego da uživamo u ovoj izvrsnoj poslastici.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs