Dobri saveti

OVAKO SE PRAVI SAVRŠENO KRHKO TESTO: Mnogi prave veliku GREŠKU, a samo uz ove cake će biti hrskavo i sočno

Trikovi za prhko testo učiniće da dobijete najbolju podlogu za kolače.

Recepti
Autor:
OVAKO SE PRAVI SAVRŠENO KRHKO TESTO: Mnogi prave veliku GREŠKU, a samo uz ove cake će biti hrskavo i sočno
Foto: Shutterstock

Prhko testo osnova je brojnih neodoljivih poslastica (pite, tartovi), a koristi se i za slana izdanja. Njegova priprema zaista nije zahtevna - osnovni sastojci su brašno, jaja i masnoća. Ipak, ima nekoliko malih začkoljica koje treba izbeći po svaku cenu, ovo su najvažnije.

testp, maslac
foto: Shutterstock

Hladni maslac i hladne ruke

U receptima retko piše da sastojci budu hladni, a kod ovog testa je suprotno - maslac mora da bude hladan. Treba ga umešati brzo, rukama koje pre toga takođe treba rashladiti vodom. U suprotnom će testo biti masno i teško. Uz to, bilo bi dobro da se prhko testo mesi na hladnoj površini (poput mermera). Ako je nemate, svakako izbegavajte da ga mesite blizu vrućeg šporeta.

lisnato testo
foto: Shutterstock

Radite brzo

Bez obzira na to mesite li rukama ili vam u tome pomaže mikser, imajte na umu da proces treba da bude što kraći. Ako "mučite" testo, razviće se gluten, a maslac će početi da se topi.

Testo mora da se odmori

Ako vam iznenada dolaze gosti i desert morate brzo da poslužite, savet je da se ne upuštate u pripremu kolača od prhkog testa. Iako je proces njegovog pravljenja jednostavan, testo mora da odstoji u frižideru minimum pola sata. Ako propustite ovaj korak, velika je verovatnoća da će se u određenoj meri skupiti pri pečenju, a ni tekstura neće biti za pohvalu.

Ne maltretirajte testo oklagijom

Ako je testo duže vreme bilo u frižideru, ostavite ga nekoliko minuta da odstoji na sobnoj temperaturi. Budete li na njega navalili oklagijom, popucaće, proces valjanja će trajati duže, maslac će početi da se topi, a i gluten će se "vratiti u život". Poslužite se papirom za pečenje

Ako se bojite da će se testo zalepiti za radnu površinu, nemojte ga utapati u brašno. Radije ga stavite između dva lista papira za pečenje i pažljivo (i brzo) ga razvaljajte, pise Gastro.24sata.hr.

Kolačc
foto: Shutterstock

Dobro zagrejte rernu

Pre pečenja kolača, sačekajte da se rerna dobro zagreje i nemojte spuštati temperaturu ispod 200 stepeni Celzijusa. Ako testo ubacite u mlaku rernu, počeće da se topi, a ne da se pečeš.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs