3 DOMAĆINSKA JELA KOJA JE NAJLAKŠE SPREMITI: Sada znam zašto su naše BAKE I MAJKE ovo pravile barem jednom sedmično

Domaća jela kojim ne možemo odoleti, koja prijaju telu u hladnim danima, a spremaju se bukvalno za 15 minuta, mada se kuvaju duže

Recepti
Autor:
3 DOMAĆINSKA JELA KOJA JE NAJLAKŠE SPREMITI: Sada znam zašto su naše BAKE I MAJKE ovo pravile barem jednom sedmično
Foto: Shutterstock

Tradicionalna srpska kuhinja ne može da se zamisli bez pasulja, sarme i kiselog kupusa. S prvim hladnim danima to je ono što se kuva u klasičnoj srpskoj porodici. Osim što su hranljiva i zdrava, ova jela su i jednostavna za pripremu.

Uvek sam se nekako dvoumila kada trebalo da se spremi neko naše staro jelo. Mislila sam da ja dosta komplikovanija priprema i da nisma dovoljno vična, a onda sam pročitala recept i iznenadila se koliko je sve to jednostavno.

Sarma - pravljenje fila i savijanje sarme trajalo je 15 minuta

Potrebno je:

  • 1 kg mesa (mleveno svinjsko i juneće)
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 200 grama pirinča
  • 2 velike glavice kiselog kupusa
  • mast
  • so i biber, suva začinska paprika
  • Suva rebra.

Priprema: Kupus sam razdvojila na listove, a svakom listu sam skinula koren kako bi se lakše savio. Fil sam pripremila tako što sam pirinač oprala i stavila ga u činiju u koju sam dodala sitno seckan crni i beli luk, začine i meso. Sve sam izmešala rukom. Potom sam kašikom stavljala fil u list kupusa, savijala i stavljala u duboku šerpu namazanu sa masti. Preko složenih sarmi poslagala sam suva svinjska rebra koja sam pre toga dobro oprala. Nalila sam 200 ml vode i šerpu stavila na laganu temperaturu da se kuva. Nakon 4 sata sarma je bila kuvana, ali je priprema trajala 15 minuta.

Nakon toga, sarmu sam podelila u plastične činije i zaledila. Kada nemam gotov ručak, samo izvadim činiju iz zamrzivača, skuvam pire kao prilog i imam spreman ručak.

Sarma
foto: Shutterstock

Kiseli kupus - priprema 10 minuta

Potrebno je:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • mast
  • suvo meso
  • Začini

Priprema: Još kraće je trajala priprema kiselog kupusa. Prvo sam kupus dobro oprala pod mlazom hladne vode, a potom sam ga isekla na kocke. Oprala sam i suvo meso i slaninu.

Zatim sam šerpu namazala sa masti, a potom sam slagala red kupusa, red suve začinske crvene paprike, red mesa, pa opet kupus, začini, meso i tako do vrha. Na vrhu sam stavila malo suvih rebara, nalila 100 ml vode i stavila da se kuva na lagano što duže.

Svadbarski kupus
foto: Bakina kuhinja

Pasulj - priprema 10 minuta

Prosto kao pasulj. Dovoljno je da znate ovu rečenicu i shvatićete koliko je jednostavno spremiti ovo jelo.

Potrebno je:

  • 500 g pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • pola celera
  • suva slanina
  • so i biner, lovorov list

Priprema: Pasulj sam dan ranije potopila u vodu, a onda ga dobro oprala i ostavila sa strane. Suvu slaninu sam dobro oprala. Crni luk, šargarepu, paškanat i celer sam isekla u secku. Na masti sam predinstala povrće, dodala slaninu i pasulj. Dodala začine i sve izmešala. Nalila sam vodu da smesa dobro ogrezne i ostavila da se kuva. Povremeno sam mešala ručak. Nakon 2 sata jelo je bilo gotovo.

Ovako spreman pasulj dopada se i deci i odraslima. Preukusno je.

Pasulj
foto: Printscreen/youtube
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs