Naš predlog za današnji ručak je musaka po starom grčkom receptu.
Potrebno je:
- 800gr barenog krompira
- 500gr mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 patlidžana
- 2 tikvice
- 1 konzerva paradajz pelata
- So, biber, ulj
Za bešamel sos:
- 25 grama
- 2-3 kašike brašna
- 750ml mleka
- 150gr mozarele rendane
- 3 žumanca
Priprema: Krompir skuvajte pod ljuskom pa ga očistite. Zatim, iseckajte luk, beli luk, tikvice, patlidžan i pripremite sve da vam je na dohvat ruke. U tiganju propržite malo na ulju kuvan krompir pa ga stavite na dno tepsije. Preko stavite ispržen crni luk. Zatim tikvice malo predinstajte na ulju, pa ih poređajte u pleh preko luka. Svaki sloj lagano solite i pobiberite. Zati isto uradite sa patlidžanom.
Kada ste i patlidžan stavili preko tikvica u pleh, u tiganju predinstajte još jednu glavicu luka i mleveno meso, pa dodajte paradajz pelat i malo šećera, malo soli i bibera.
Dok se meso dinsta, spremite bešamel sos tako što ćete u dubljoj šerpi rastopiti maslac, pa mu dodati brašno. Lagano dodajete mleko dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte so i biber. U bešamel dodajte i rendanu mocarelu.
Malo bešamela dodajte u mleveno meso pa prelijte preko poslaganog povrća u tepsiju. Preko stavite bešamel sos i neki sir i zapecite u rerni.