Pošto proslava za Novu godinu pada u vreme Božićnog posta, donosimo vam dva predloga za svečanu tpezu: mrsnu i posnu varijantu.
Mrsna trpeza:
Predjelo: Slana torta sa pečenim paprikama
Potrebno je: 10 pečenih paprika; 200 mililitara kisele pavlake; 200 grama majoneza; 200 grama krem sira; 200 grama krugova šunke; 2 kuvana jaja; 1 pakovanje tost kačkavalja; 100 grama kačkavalja; ulje; nekoliko celih maslinki; so; mleveni crni biber
Ruska salata
Potrebno je: 2-3 kuvana jaja; 1 krompir; 1 veća šargarepa; 3-4 kisela krastavčića; 100 gr graška; 1 crvena kisela paprika; 1 šolja od 100 ml majoneza; 1 kašika senfa; 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića; 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina; soli.
Sarma po receptu Steve Karapandže
Sastojci:
- 100 g pirinča
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1-2 kašike sitno seckane slanine
- 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
- 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
- 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
- 1 jaje
- malo soli i bibera
- 1 kašika suvog začina
- malo ljute mlevene paprike
- 1 lovorov list
- suva rebrica ili kobasice
- 1 kašik slatke mlevene paprike
- 2 kašika koncentrata paradajza
Za zapršku:
- malo ulja
- 1 veća glavica luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica crvene slatke paprike
JAGNJETINA IZ RERNE
Sastojci:
1, 2 kg jagnjećih grudi; 1,2 kg krompira; 2 šargarepe; glavica luka; 1/2 korena celera; 3 čena belog luka; 1 dl belog vina; ruzmarin; slatka začinska paprika; ulje; so, biber
Priprema: Jagnjeće grudi isecite na jednake komade, stavite u posudu, začinite začinskom paprikom, solju, biberom, drobljenim belim lukom, listićima ruzmarina i prelijte s malo ulja. Sve zajedno dobro izmešajte i stavite na dno vatrostalne posude.
Istim začinima i na isti način u zasebnoj posudi začinite krompir sečen na krupnije komade, luk, šargarepu i celer. Začinjenim povrćem prekrijte meso i sve podlijte belim vinom. Stavite da se peče u zagrejanu rernu, na donji nivo, na 200 stepeni, otprilike pola sata. Zatim meso premestite na povrće i pecite dalje još četrdesetak minuta.
Desert - DOMAĆA TORTA ZA 15 MINUTA
Sastojci:
- 4 pakovanja piškota
- Fil sa višnjama:
- 600gr. višanja
- 300ml. soka od višanja
- 6-8 kašike šećera
- 3 kašike gustina
- 50gr. putera ili margarina
Fil vanila:
- 600ml. mleka
- 2 pudinga od vanile
- 10 kašika šećer
- 200gr. putera ili margarina
- 50gr. kokosa
- 100gr. šlag kreme umućene.
Glazura:
- 200gr. crne čokolade i 180gr. slatke pavlake
POSNI MENI
Posna trpeza:
Predjelo: Pita sa ajvarom i pečurkama
Potrebno je: 500 grama gotovih kora, 100 ml vode, 100 ml ulja, pola tegle ajvara, 500 g šampinjona, 1 praziluk, so po ukusu
Detaljnu pripremu pogledajte ovde:
Glavn jelo : Punjene paprike
Potrebno je: 10 paprika; 1 glavica crnog luka; 4 čena belog luka; 200 gr isprženog oslića; 1 kašika ajvara; 200 gr pirinča; 1 veći krompir; 2 veća paradajza; suva začinska paprika; malo začina, soli i biber; ulje
Detaljnu pripremu pročitajte ovde:
Glavno jelo: Pastrmka sa orasima
Sastojci: 1 kg pastrmke, 150 g oraha, 1 glavica crnog luka, 1 kašika mlevene crvene paprike, ulje, so, mleveni crni biber.
Detaljnu pripremu pročitajte ovde:
Desert: Posna moskva šnit torta
Sastojci za koru: 2 male šoljice (od 0,7 dl.) šećera, 2 šoljice kisele vode, 1 šoljica ulja, 1 kašika meda, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike kakao praha, 5 kašika mlevenih oraha, 250 g brašna. Ovo su sastojci za jednu koru, a potrebno je da napravite dve.
Za prvi fil: 1,3 l soka od ananasa, 250 g pudinga od vanile, 10 kašika šećera, 2 dl soka od ananasa iz konzerve, 250 g margarina, 150 g prah šećera.
Za drugi fil: 500 ml posne slatke pavlake.
Potrebno je i sledeće: 300 g višanja, 1 konzerva ananasa.