MRSNI I POSNI JELOVNIK ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ: Za sreću i blagostanje u NOVOJ GODINI obavezno spremite OVO

Ukoliko planirate proslavu kod kuće ili makar svečani ručak pre novogodišnjeg dočeka, pripremite ovo

Recepti
Autor:
MRSNI I POSNI JELOVNIK ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ: Za sreću i blagostanje u NOVOJ GODINI obavezno spremite OVO
Foto: Shutterstock

Pošto proslava za Novu godinu pada u vreme Božićnog posta, donosimo vam dva predloga za svečanu tpezu: mrsnu i posnu varijantu.

Mrsna trpeza:

Predjelo: Slana torta sa pečenim paprikama

Potrebno je: 10 pečenih paprika; 200 mililitara kisele pavlake; 200 grama majoneza; 200 grama krem sira; 200 grama krugova šunke; 2 kuvana jaja; 1 pakovanje tost kačkavalja; 100 grama kačkavalja; ulje; nekoliko celih maslinki; so; mleveni crni biber

Ruska salata

Potrebno je: 2-3 kuvana jaja; 1 krompir; 1 veća šargarepa; 3-4 kisela krastavčića; 100 gr graška; 1 crvena kisela paprika; 1 šolja od 100 ml majoneza; 1 kašika senfa; 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića; 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina; soli.

Sarma po receptu Steve Karapandže

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike

JAGNJETINA IZ RERNE

Sastojci:

1, 2 kg jagnjećih grudi; 1,2 kg krompira; 2 šargarepe; glavica luka; 1/2 korena celera; 3 čena belog luka; 1 dl belog vina; ruzmarin; slatka začinska paprika; ulje; so, biber

Priprema: Jagnjeće grudi isecite na jednake komade, stavite u posudu, začinite začinskom paprikom, solju, biberom, drobljenim belim lukom, listićima ruzmarina i prelijte s malo ulja. Sve zajedno dobro izmešajte i stavite na dno vatrostalne posude.

Istim začinima i na isti način u zasebnoj posudi začinite krompir sečen na krupnije komade, luk, šargarepu i celer. Začinjenim povrćem prekrijte meso i sve podlijte belim vinom. Stavite da se peče u zagrejanu rernu, na donji nivo, na 200 stepeni, otprilike pola sata. Zatim meso premestite na povrće i pecite dalje još četrdesetak minuta.

jagnjetina, jagnjeće pečenje
foto: Shutterstock

Desert - DOMAĆA TORTA ZA 15 MINUTA

Sastojci:

  • 4 pakovanja piškota
  • Fil sa višnjama:
  • 600gr. višanja
  • 300ml. soka od višanja
  • 6-8 kašike šećera
  • 3 kašike gustina
  • 50gr. putera ili margarina

Fil vanila:

  • 600ml. mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 10 kašika šećer
  • 200gr. putera ili margarina
  • 50gr. kokosa
  • 100gr. šlag kreme umućene.

Glazura:

  • 200gr. crne čokolade i 180gr. slatke pavlake

POSNI MENI

Posna trpeza:

Predjelo: Pita sa ajvarom i pečurkama

Potrebno je: 500 grama gotovih kora, 100 ml vode, 100 ml ulja, pola tegle ajvara, 500 g šampinjona, 1 praziluk, so po ukusu

Detaljnu pripremu pogledajte ovde:

Glavn jelo : Punjene paprike

Potrebno je: 10 paprika; 1 glavica crnog luka; 4 čena belog luka; 200 gr isprženog oslića; 1 kašika ajvara; 200 gr pirinča; 1 veći krompir; 2 veća paradajza; suva začinska paprika; malo začina, soli i biber; ulje

Detaljnu pripremu pročitajte ovde:

Glavno jelo: Pastrmka sa orasima

Sastojci: 1 kg pastrmke, 150 g oraha, 1 glavica crnog luka, 1 kašika mlevene crvene paprike, ulje, so, mleveni crni biber.

Detaljnu pripremu pročitajte ovde:

Desert: Posna moskva šnit torta

Sastojci za koru: 2 male šoljice (od 0,7 dl.) šećera, 2 šoljice kisele vode, 1 šoljica ulja, 1 kašika meda, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike kakao praha, 5 kašika mlevenih oraha, 250 g brašna. Ovo su sastojci za jednu koru, a potrebno je da napravite dve.

Za prvi fil: 1,3 l soka od ananasa, 250 g pudinga od vanile, 10 kašika šećera, 2 dl soka od ananasa iz konzerve, 250 g margarina, 150 g prah šećera.

Za drugi fil: 500 ml posne slatke pavlake.

Potrebno je i sledeće: 300 g višanja, 1 konzerva ananasa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs