POSNA NIKOLJDANSKA TRPEZA: Sve odabrana jela, najbolje ideje za predjela i POSNU SARMU, kolače i peciva

Sveti Nikola je jedna od najvećih slava kod Srba i ona uvek pada u sred Božićnog posta, što znači da je obavezno pripremiti posnu trpezu

Recepti
Autor:
POSNA NIKOLJDANSKA TRPEZA: Sve odabrana jela, najbolje ideje za predjela i POSNU SARMU, kolače i peciva
Foto: Shutterstock

Za Svetog Nikolu ne sme da se štedi, zato vam donosimo ideje za najukusnije obroke i slavsku trpezu.

Pored sveće, tamjana i ikone Svetog Nikole, neophodno je pripremiti posni slavski hleb.

Uradite to po ovom receptu:

Potrebno je:

  • 1kg brašna T- 400 glatko
  • 450ml vode + 30ml.
  • 50ml ulja
  • 30 do 40g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Detaljno uputstvo kako se sprema slavski kolač pročitajte ovde:

Za predjelo obavezno spremite posnu mimoza salatu:

Potrebno je:

  • 300g posnog majoneza
  • 2 šargarepe
  • 2 manja krompira
  • 7-8 kiselih krastavčića
  • 5 kašika kukuruza šećerca iz konzerve
  • 160g tune u komadima
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike prženog susama

Zatim pripremite i 3 vrste kuglica od jedne smese:

Sastojci za 30 većih kuglica:

  • 200g palente
  • 720ml vode
  • 1 puna kašičica soli
  • 25g posnog margarina ili ulja

Za punjenje:

  • masline,
  • kiseli krastavčići,
  • leblebije,
  • pistaći,
  • posni kačkavalj ili bolje dimljeni tofu sir

Za valjanje:

  • pečeni susam,
  • mleveni pistaći,
  • začinska paprika,
  • čia semenke,
  • mlevene leblebije a može i suncokret, lan, mleveni lan....

Posna pita od ajvara:

Sastojci:

  • Kore za pitu oko 500gr
  • teglica ajvara oko 300-500gr
  • biljni kackavalj oko 250gr
  • ulje
  • kisela voda

Posna slavska sarma:

Potrebno je:

  • Veća glavica kupusa
  • 1 šolja pirinča
  • 4-7 krompira
  • 4,5 glavice crnog luka
  • 3,4 čena belog luka
  • 3,4 šargarepe
  • So, biber, suvi začin, tucana paprika, lovorov list
  • Vode po potrebi

Posni pasulj za Svetog Nikolu:

Sastojci

  • 1 kg. belog pasulja
  • 1 crni luk
  • 1 prazi luk
  • 10-15 suvih crvenih paprika
  • 200-250ml. ulje
  • 5-6 beli luk
  • Biber, kuhinjska so, crvena začinska paprika, ljuta paprika.

Posna slana torta za Svetog Nikolu

Sastojci:

  • 2 kore od velike oblande isčemo na 4 dela

I KORA:

  • 1dl kisele vode
  • 1dl piva
  • 4 kašika ajvara
  • 9 kašika brašna (120g)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore na oblandi. Peći na 200C 10 min.

II KORA:

  • 1 dl kisele vode
  • 1 dl piva
  • 100g spanaća
  • 9 kašika brašna (120 g.)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo.

Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore na oblandi. Peći na 200C 10 min.

FIL:

  • 100g posnog margarina
  • 200g šampinjona
  • 150g krastavčića
  • 1-2 kašike senfa
  • 100g kačkavalja
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice začina -1/2 kašičice bibera -1/2 kašičice origana

Manastirka - najbolja posna slatka torta

Sastojci:

Prvi fil:

  • 200 g pasulja
  • 5 srednjih jabuka ili dunja
  • kašika estrakta vanile
  • šolja i po šećera (ili po ukusu)
  • 3 šolje mlevenih oraha

Drugi fil:

  • 1 veća šolja kuvanog žita
  • 3-4 kašike prah šećera
  • 2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali

Korica:

  • 2,5 šolje brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika meda
  • 1,5 šolje šećera
  • 1,5 šolja vode

Za odozgo:

  • 1/2 šolje oraha

Ako vam je potrebno još ideja, pogledajte kako monasi u Hilandaru spremaju posna jela:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs