Za Svetog Nikolu ne sme da se štedi, zato vam donosimo ideje za najukusnije obroke i slavsku trpezu.
Pored sveće, tamjana i ikone Svetog Nikole, neophodno je pripremiti posni slavski hleb.
Uradite to po ovom receptu:
Potrebno je:
- 1kg brašna T- 400 glatko
- 450ml vode + 30ml.
- 50ml ulja
- 30 do 40g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Detaljno uputstvo kako se sprema slavski kolač pročitajte ovde:
Za predjelo obavezno spremite posnu mimoza salatu:
Potrebno je:
- 300g posnog majoneza
- 2 šargarepe
- 2 manja krompira
- 7-8 kiselih krastavčića
- 5 kašika kukuruza šećerca iz konzerve
- 160g tune u komadima
- 1 kašičica soli
- 2 kašike prženog susama
Zatim pripremite i 3 vrste kuglica od jedne smese:
Sastojci za 30 većih kuglica:
- 200g palente
- 720ml vode
- 1 puna kašičica soli
- 25g posnog margarina ili ulja
Za punjenje:
- masline,
- kiseli krastavčići,
- leblebije,
- pistaći,
- posni kačkavalj ili bolje dimljeni tofu sir
Za valjanje:
- pečeni susam,
- mleveni pistaći,
- začinska paprika,
- čia semenke,
- mlevene leblebije a može i suncokret, lan, mleveni lan....
Posna pita od ajvara:
Sastojci:
- Kore za pitu oko 500gr
- teglica ajvara oko 300-500gr
- biljni kackavalj oko 250gr
- ulje
- kisela voda
Posna slavska sarma:
Potrebno je:
- Veća glavica kupusa
- 1 šolja pirinča
- 4-7 krompira
- 4,5 glavice crnog luka
- 3,4 čena belog luka
- 3,4 šargarepe
- So, biber, suvi začin, tucana paprika, lovorov list
- Vode po potrebi
Posni pasulj za Svetog Nikolu:
Sastojci
- 1 kg. belog pasulja
- 1 crni luk
- 1 prazi luk
- 10-15 suvih crvenih paprika
- 200-250ml. ulje
- 5-6 beli luk
- Biber, kuhinjska so, crvena začinska paprika, ljuta paprika.
Posna slana torta za Svetog Nikolu
Sastojci:
- 2 kore od velike oblande isčemo na 4 dela
I KORA:
- 1dl kisele vode
- 1dl piva
- 4 kašika ajvara
- 9 kašika brašna (120g)
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore na oblandi. Peći na 200C 10 min.
II KORA:
- 1 dl kisele vode
- 1 dl piva
- 100g spanaća
- 9 kašika brašna (120 g.)
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo.
Dobijenu smesu podeliti na dva dela i ispeći dve kore na oblandi. Peći na 200C 10 min.
FIL:
- 100g posnog margarina
- 200g šampinjona
- 150g krastavčića
- 1-2 kašike senfa
- 100g kačkavalja
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice začina -1/2 kašičice bibera -1/2 kašičice origana
Manastirka - najbolja posna slatka torta
Sastojci:
Prvi fil:
- 200 g pasulja
- 5 srednjih jabuka ili dunja
- kašika estrakta vanile
- šolja i po šećera (ili po ukusu)
- 3 šolje mlevenih oraha
Drugi fil:
- 1 veća šolja kuvanog žita
- 3-4 kašike prah šećera
- 2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali
Korica:
- 2,5 šolje brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika meda
- 1,5 šolje šećera
- 1,5 šolja vode
Za odozgo:
- 1/2 šolje oraha
Ako vam je potrebno još ideja, pogledajte kako monasi u Hilandaru spremaju posna jela: