LONDONSKE ŠTANGLICE: Kolač koji se najbolje slaže uz domaću kafu i dobar razgovor, OBAVEZNA POSLASTICA STARE JUGOSLAVIJE

London štanglice su hrskavi kolačići domaćinski napravljeni od svih najboljih sastojaka

Recepti
Autor:
LONDONSKE ŠTANGLICE: Kolač koji se najbolje slaže uz domaću kafu i dobar razgovor, OBAVEZNA POSLASTICA STARE JUGOSLAVIJE
Foto: Printscreen/youtube

Potrebno je:

  • 150 gr marmelade od kajsije
  • 100 gr seckanih oraha

Testo:

  • 200 gr brašna
  • 100 gr putera (maslaca)
  • 40 gr šećera
  • 30 gr kisele pavlake (ili jogurta)
  • 6 gr praška za pecivo (pola pakovanja)
  • 3 žumanceta
  • malo soli

Fil:

  • 200 gr mlevenih oraha
  • 150 gr šećera
  • 60 gr čokolade za kuvanje
  • 10 gr vanilin šećera
  • 3 belanceta
  • rendana kora limuna
  • rum aroma
  • malo soli

Priprema: Umutite najpre brašno i hladan maslac miskerom, koristeći žice za testo. Dodajte šećer i so i ponovo kratko mutite. Odvojite jaja, belanca ostavite u drugoj posudi, a žumanca dodajte u ovu smesu. Dodajte na kraju pavlaku i prašak za pecivo, pa sve dobro umutite.

Rukama premesite testo, a zatim ga umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru oko 30 min da se ohladi. Otopite čokoladu u mikrotalasnoj ili u šeprici na ringli, pa je ostavite da se ohladi. Pripremite pleh za pečenje (30x20), premažite ga maslacem i pospite brašnom.

Ohlađeno testo ravnomerno rukama rasporedite po plehu. Viljuškom izbockajte testo. Premažite testo marmeladom. Sada pripremite fil.

Umutite belanca koja ste odvojili sa malo soli u čvrstu penu. Dodajte šećer i vanilin šećer i dobro mutite dok smesa ne postane svilenkasta. Dodajte ohlađenu čokoladu, mlevene orahe, rendanu koru limuna i aromu ruma, pa sve dobro promešajte varjačom ili špatulom.

Sada ovaj nadev premažite preko marmelade. Na samom kraju, pospite seckane orahe preko belog nadeva. U prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, pecite kolač 20 do 30 minuta.

Pečene londonere izvadite iz rerne i ostavite desetak minuta da se ohlade, a zatim ih isecite na komade željene veličine.

Ostavite kolač da se prirodno ohladi. Poslužite ga uz omiljeni napitak i uživajte u ovoj fenomenalnoj poslastici. Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs