Potrebno je:
- 150 gr marmelade od kajsije
- 100 gr seckanih oraha
Testo:
- 200 gr brašna
- 100 gr putera (maslaca)
- 40 gr šećera
- 30 gr kisele pavlake (ili jogurta)
- 6 gr praška za pecivo (pola pakovanja)
- 3 žumanceta
- malo soli
Fil:
- 200 gr mlevenih oraha
- 150 gr šećera
- 60 gr čokolade za kuvanje
- 10 gr vanilin šećera
- 3 belanceta
- rendana kora limuna
- rum aroma
- malo soli
Priprema: Umutite najpre brašno i hladan maslac miskerom, koristeći žice za testo. Dodajte šećer i so i ponovo kratko mutite. Odvojite jaja, belanca ostavite u drugoj posudi, a žumanca dodajte u ovu smesu. Dodajte na kraju pavlaku i prašak za pecivo, pa sve dobro umutite.
Rukama premesite testo, a zatim ga umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru oko 30 min da se ohladi. Otopite čokoladu u mikrotalasnoj ili u šeprici na ringli, pa je ostavite da se ohladi. Pripremite pleh za pečenje (30x20), premažite ga maslacem i pospite brašnom.
Ohlađeno testo ravnomerno rukama rasporedite po plehu. Viljuškom izbockajte testo. Premažite testo marmeladom. Sada pripremite fil.
Umutite belanca koja ste odvojili sa malo soli u čvrstu penu. Dodajte šećer i vanilin šećer i dobro mutite dok smesa ne postane svilenkasta. Dodajte ohlađenu čokoladu, mlevene orahe, rendanu koru limuna i aromu ruma, pa sve dobro promešajte varjačom ili špatulom.
Sada ovaj nadev premažite preko marmelade. Na samom kraju, pospite seckane orahe preko belog nadeva. U prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, pecite kolač 20 do 30 minuta.
Pečene londonere izvadite iz rerne i ostavite desetak minuta da se ohlade, a zatim ih isecite na komade željene veličine.
Ostavite kolač da se prirodno ohladi. Poslužite ga uz omiljeni napitak i uživajte u ovoj fenomenalnoj poslastici. Uživajte!