Za proslavu Svetog Nikole tradicionalno se služi posna trpeza, a domaćicama je teško da svake godine smisle novi recept za kolače. Zato vam donosimo sledeći predlog:
Potrebno je:
- 600g. šećera
- 250g posnog margarina
- 350 do 400g. džema od kajsije
- 150g. urmi
- 300g. kikirikija
- 150g. posnog keksa
- 2 lista oblandi
- 100g. čokolada
- čokoladne mrvice, kokos ili orasi i lešnici.
Priprema: U dubljoj šerpi ili tiganju rastopite šećer dok se ne karamelizuje. U njega dodajte seckane urme, kikiriki, džem od kajsija, posni keks, i sve izmešajte. Sklonite sa vatre i pustite da se prohladi. Na jedan list obladne stavite celu smesu, preklopite sa drugim listom i poklopite sa nekim teškim predmetom dok se sve lepo ne sjedini. Isecite kolač, umačite u čokoladu, pa pospite kokosom ili orasima.
Bonus video: