neodoljiv!

STARINSKI RECEPT ZA SOČNI MAKEDONSKI KOLAČ IDEALAN ZA DANE POSTA: Pravi se vrlo lako, topi se u ustima, a ukus OPIJA

Makedonski kolač pripremljena na ovaj način je omiljena posna poslastica mnogima! Probajte ga i saznajte zašto!

Recepti
17:50h Autor:
STARINSKI RECEPT ZA SOČNI MAKEDONSKI KOLAČ IDEALAN ZA DANE POSTA: Pravi se vrlo lako, topi se u ustima, a ukus OPIJA
Starinski recept za posni makedonski kola, Foto: Printscreen Youtube - Kuhinja Valentina Mašković

Makedonski kolač po starinskom receptu je savršen slatkiš sa posne dane. Predivno miriše, a ukus mu je još neodoljiviji. A u to, pravi se za svega nekoliko minuta, te nemate izgovor - počastite svoju porodicu i drage ljude ovom fenomenalnom poslasticom!

Sastojci (mera je šoljica od 2 dl):

  • 5 šoljica mineralne vode
  • 5 šoljica brašna
  • 3 šoljice ulja
  • 3 šoljice pšeničnog griza
  • 1 kašičica cimeta
  • 200gr seckanih oraha
  • 200gr suvog grožđa
  • 1 prašak za pecivo

Za sirup:

  • 350 gr šećera
  • 400 - 500 ml vode
  • 2 vanil šećer

Za posipanje:

  • 50gr oraha

Način pripreme:

Sjedinite u jednoj čini brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, seckane orahe, suvo grožđe ( koje ste prethodno oprali i potopili u vodi). Sve sastojke dobro izmešajte, pa u sredini smese napravite udubljenje i u njega sipajte mineralnu vodu i ulje. Potom opet sve dobro sjedinite tako da ne bude grudvica.

Pleh premašite sa malo ulja, a zatim pospite brašnom, kako se kolač ne bi lepio za dno, a nakon toga sipajte dobijenu smesu. Kolač staviti u rernu koja se zagrejala na 180 stepeni i peći oko 35 stepeni.

Za to vreme skuvajte preliv od šećera, vode i vanilin šećerom. Ohlađen kolač isecite na kocke, a onda ga prelijte vrelim sirupom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs