Smatra se da je ovu čorbu još pre 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i "otac medicine", prema kojem je i dobila ime. Blagotvorna je za organizam, te može da vam bude od koristi za jačanje imuniteta.
Sastojci:
- 1 srednji koren celera
- 1 srednji koren peršuna
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 veći praziluk
- 5 čenova belog luka
- malo peršunovog lista
- 600 g paradajza
- 400 g krompira
- po želji lovor, žalfija, majčina dušica, šafran, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, ruzmarin (druge začine ne stavljajte u čorbu)
Priprema:
Operite povrće, isecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće. Zagrejte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.
Na samom kraju kuvanja dodajte beli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuvanu čorbu propasirajte.
Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.