Sremanje supe ili čorbe čini se kao veoma jednostavan proces za koji ne trebaju posebne veštine. Međutim, nije baš tako. Često se pitamo koji je tajni sastojak ukusnih supa koje pripremaju naše bake, a tajna je zapravo u 3 jednostavna trika.
Iskoristite ostatke
Iako ponekad deluju nespojivo, ostaci nekih drugih jela mogu biti tajni sastojak koji pravi razliku i čini vašu čorbu najukusnijom mogućom. Tako Frenk Palermo, vlasnik poznatog njujorškog restorana Claws Seafood Market čuva masnoću od slanine za svoju — verovali ili ne — supu od školjki!
— Možda nije najzdravija, ali daje onaj dimljeni bogati ukus koji će je izdvojiti — ističe on i objašnjava da ovu masnoću upotrebljava umesto maslaca i ulja.
Sačuvajte kosti
To se posebno odnosi na koske i hrskavicu. Najbolje je da ih kuvate dugo i na tihoj vatri, a mnogi kuvari preporučuju da se kosti i ostaci mesa najpre propeku u rerni kako bi došlo do reakcije koja će pojačati i promeniti ukus.
Ovo je zapravo jedan od najvažnijih koraka koji supu ili čorbu čine posebnim, dajući im jedinstven ukus, ali i vitamine.
Obavezno dodajte kiselinu
Najčešće se preporučuje sirće, ali mnogi kuvari vole da koriste sok od citrusa, pastu od paradajza ili čak vino ili pivo. Na taj način se ukus pojačava, a preporučuje se da kiseli sastojak doda pred kraj kuvanja ili neposredno pre posluživanja.
Još jedan koristan trik je rendanje korice pomorandže jer će ona istaći slatkoću povrća i suzbiti masan ukus mesa, piše Pink.rs.