Temeljac ili bujon koriste se kao temelji supama, kao i mnogim kuvanim jelima. Od temreljca se takođe mogu praviti razni umaci i prelivi, a osim toga - pun je vitamina.
Sastojci:
- 1 komad teleće kolenice
- 3 manje teleće kosti
- 4-5 l vode
- šargarepa
- celer
- peršun
- prasa
- lovorov list
- biber u zrnu
Priprema:
Očistiti povrće i oprati meso, a zatim meso i kosti staviti u šepru da se kuvaju oko 10, 15 minuta. Dok se meso kuva, iseckati i pripremiti povrće. Propržiti cele glavice luka, bez ikakve masnoće. Prosuti vodu u kojoj se kuvalo meso, a zatim meso, začine, povrće i preprženi luk sastaviti u šerpu.
Dodati ljusku jajeta (puna je kalcijuma, te zbog toga veoma zdrava). Nakon što sve proključa, dodati još hladne vode i smanjiti temperaturu na šporetu - voda mora biti bistra. Kada se sve prokuvalo, ocediti temeljac.