Naš današnji predlog za ručak je grčka musaka.
Potrebno je:
- 4 patlidžana
- Posoljene ispeći u zagrejanoj rerni na 200c./20min.
Za fil:
- 2-3 glavice crnog luka
- 1 papričica
- 1 paprika
- 1 šargarepa
- 500 gr. mlevenog mesa
- 400gr. paradajza
- So, suvi začin, biber, origano
Za bešamel sos
- 50g. putera ili 50ml. maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- 500ml. mleka
- So, biber ili 1/2 kašičice cimeta, ulje.
Priprema: Patližan očistite i isecite na kolutove, pa ga posoljenog 20 minuta pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Napravite fil tako što ćete propržiti crni luk, šargarepu, paradajz, meveno meso, papriku i papričicu i začine.
Dok se fil dinsta u tiganju, napravite u šerpici bešamel sos tako što ćete u zagrejanoj masnoći prepržiti 2 kašike brašna dok ne potamni, a onda postepeno muteći dolivajte mleko. Dodajte so i biber, a može i malo cimeta.
Složite musaku u vatrostalnu činiju, zalijte je bešamelom i pecite u rerni još pola sata.
Bonus video: