Kefir je fermentiran napitak koji podseća na jogurt, a bogat je hranljivim materijama i probioticima. Ima izuzetno povoljan uticaj na organizam, posebno na organe za varenje, jer uništava loše, a potstiče razvoj dobrih bakerija u crevima.
Sastojci:
- 1 puna kašika kefirnih zrnaca
- 600 ml mleka
Priprema:
U teglu sipajte mleko sobne temperature, dodajte kefirna zrnca i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi. Sutradan procedite kefir, mešajući kroz plastičnu cediljku plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom lagano, da se gljive ne oštete. Kefir možete piti odmah. Gljive perite vodom, svaki treći, dan. Stavite ih opet u čistu teglu s mlekom, pokrijte gazom, pa ostavite da prenoće. I ponovo ćete imati svež kefir. Vremenom, gljive se umnože, pa možete deo pokloniti nekom ili baciti. U pripremi kefira koristiti isključivo plastične, staklene ili porcelanske sudove, nikako metalne jer metal nije preporučljivo dovoditi u vezu sa gljivama.