JEDNA GREŠKA SA MUĆENJEM ŠEĆERA, UVEK VAM UPROPASTI TORTU I KOLAČE: Savet naših baka rešava problem za minut

Svaka od nas je bar jednom doživela peh kada kolač ne može da uspe uprkos tome što se pridržavamo uputstva

Recepti
Autor:
JEDNA GREŠKA SA MUĆENJEM ŠEĆERA, UVEK VAM UPROPASTI TORTU I KOLAČE: Savet naših baka rešava problem za minut
torta, Foto: Shutterstock

Jedna od najčešćih grešaka koja može pokvariti svaki slatkiš je mešanje šećera s puterom ili margarinom. Ako ovu smesu dodate u testo za pečenje, njen ključni zadatak je da omogući da testo postane lagano i "naraste" pod visokom temperaturom. Slatki ukus i masnoća se osećaju tek kada se slatkiš pojede, ali ako kora ostane gnjecava, nijedan ukus neće moći popraviti taj efekat.

kolači, čokoladne kocke
foto: Shutterstock

Da bi testo moglo pravilno da naraste, neophodno je da dobro umutite šećer i puter. To važi i ako pripremate ovu mešavinu za kremu za tortu - ona mora biti penasto umućena, tako da se kristali šećera uopšte ne osete. Kako biste bili sigurni da ste sve dobro uradili, ne oslanjajte se samo na vreme mućenja. Najbolji način je da probate smesu između dva prsta kako biste osetili ima li još čvrstih kristala. Mutite sve dok budete sigurni da ih nema.

Takođe, redovno skidajte smesu sa zidova posude kašikom, jer se i tamo može zadržati nerastvoren še

ćer.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs